Škola nasilje tuča vršnjačko nasilje
Profimedia
Škola nasilje tuča vršnjačko nasilje

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

To je predviđeno Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a koje aktivnosti će učenik obavljati bliže je definisano Pravilnikom o društveno korisnom radu Ministarstva prosvete, koji od 15. septembra stupa na snagu.

PROČITAJTE JOŠ:

U Ministarstvu prosvete kažu da je cilj Pravilnika da se razvije svest kod učenika o posledicama sopstvenog ponašanja, a ne da se neko kažnjava.

Pravilnik, kako kažu, propisuje aktivnosti koje mogu da se odrede uz odgovarajuću meru, ali one nisu same po sebi sankcija.

Za lakše prestupe kao što su neprimereno odevanje, prljanje učionice, uništavanje školskog pribora druga, učeniku se može odrediti da čisti učionicu, biblioteku, produženi boravak, trpezarije, svečane sale, da obavlja administrativne puslove.

Za teže prestupe, kao što su nasilje u školi, vređanje nastavnika, pušenje, droga i alkohol u školi, dopisivanje ocena u dnevnik, učenik će uporedo sa izricanjem vaspitne mere morati da pomaže domaru, da čisti sneg, lišće, farba ogradu u školskom dvorištu, pomaže u organizovanju određenih tribina.

Učenik koji pretuče vršnjaka moraće da pomogne povređenom drugu, ukoliko mu on dozvoli, da mu nosi torbu i zajedno sa njim radi domaće zadatke.

Društveno-koristan rad trajaće od 15 do 45 minuta dnevno, a u rad će biti uključeni i roditelji učenika.

Ukoliko učenik odbije da učestvuje u društveno-korisnom, odnosno humanitarnom radu u Ministarstvu prosvete kažu da će roditelj snositi odgovornost u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Zakonom je predviđeno da škola podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja.

Angažovanje učenika će se uzimati u obzir i prilikom utvrđivanja ocene iz vladanja.

Komentari (3)

Titov omladinac

11.09.2018 22:40

Besmislene kazne koje nece doneti nista dobro, kazna mora biti rigorozna i dugotrajna, od malih nogu motiku ili asov, okopavati kukuruz ili kopati sanceve i to nekoliko godina po pet sest meseci, a ovo je sprdacina od kazne

bebe

12.09.2018 03:34

@Titov omladinac - Pozdravljam ovaj zakon u potpunosti ! Manite se " najstrozijih kazni" , zna se za koga su one, ovo su deca!

Cica

12.09.2018 03:37

@Titov omladinac - 'ajd sto je sprdacina, nego sto je u startu osudjeno na propast. Dete-zrtva morace da na silu provodi vreme sa siledzjom i da trpi jos vece izivljavanje, a koji ce da ga i dalje tuce i primorava da kaze kako mu je "siledjija" nosio torbu i radio domaci sa njim. Pa ovaj zakon je isti kao kod Arapa kad muskarac siluje zenu, a oni je nateraju da se uda za njega.