Beograd, šetnja, građani
Tanjug
Beograd, šetnja, građani

Tanjug

Beograd, šetnja, građani, Foto: Tanjug

Počinje bitka za nove bebe i demografsku obnovu Srbije! Najavu predsednika Aleksandra Vučića da će država uložiti 200 miliona evra u populacione mere koje se, pre svega, tiču proširenja prava na vantelesnu oplodnju stručna javnost i građani dočekali su s odobravanjem. Ključnu ulogu u ovom projektu imaće Ministarstvo zdravlja, a ministar Zlatibor Lončar ističe da je ovo pitanje prepoznato kao prioritet.

- Ministarstvo zdravlja je brigu o reproduktivnom zdravlju, posebno lečenje neplodnosti postupcima BMPO (biomedicinski potpomognuto oplođenje) u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja, postavilo na vrh prioriteta i preduzeli smo značajne mere prethodnih godina - kaže ministar.

 

Prema njegovim rečima, zajedno s Vučićem nastaviće se ka ostvarenju zajedničkog cilja.

- Povećali smo broj pokušaja stimulisanih BMPO sa dva na tri, kao i starosnu granicu sa 40 na 42,5 godina. Imamo i Banku reproduktivnih ćelija, takođe o trošku RFZO. Do kraja godine biće osnovana savetovališta za BMPO, najpre u domovima zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije. Kreiran je i vodič kako proći kroz proces VTO. U funkciji je i besplatan broj 0800/333-030 za sve informacije o BMPO.

Lončar ističe i da se godišnje u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama obavi blizu 4.000 postupaka BMPO, a da je uspešnost 50 odsto.

Aleksandar Vučić

Tanjug/ Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Naš je cilj, a rekao bih i zajednički interes čitavog društva, da i broj postupaka, kao i procenat uspešnosti, povećamo i nastavićemo da aktivno radimo na tome - objašnjava Lončar.

Prof. dr Snežana Rakić, načelnica odeljenja porodilišta, ima samo reči hvale za Vučićevu inicijativu.

- Ovo je praktično praćenje evropske politike. U nekim evropskim zemljama imate čak i više od četiri pokušaja VTO. To je dobro jer je kontrolisano i zakonski i stručno i profesionalno, tako da je ovo dobra vest, čime se stavljamo u rang visokorazvijenih zemalja. Starosna granica je kod nas negde čak do 45 godina - kaže ona i nastavlja:

Pročitajte još:

- Reproduktivna tehnologija je prerasla medicinske granice, pa nije neobično da žena nakon 45. ostane trudna. Nama su takve trudnice stizale iz centara u inostranstvu, Češke, Grčke... Zato je i pomerena starosna granica.

Gradonačelnik Beograda prof. Zoran Radojičić kaže za Srpski telegraf da grad uspešno realizuje projekat finansiranja četvrtog pokušaja VTO.

Trudnoća test za trudnoću trudnica

Shutterstock

Trudnoća test za trudnoću trudnica, Foto: Shutterstock

- Beograd vodi odgovornu demografsku politiku u skladu sa politikom Vlade Srbije i predsednika Vučića. Uspešno realizujemo projekat finansiranja četvrtog pokušaja VTO za 100 parova sa prebivalištem u Beogradu. Završeno je potpisivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama, gde će se sprovoditi procedura VTO. Sprovedenom javnom nabavkom uštedeli smo dosta sredstava. Time je omogućeno da grad finansira još 12 parova koji su ispunili uslove iz ovog javnog poziva - naveo je Radojičić.

Bonus video: Završetak prikaza na vojnom aerodromu - "Sloboda 2019"