Dragoljub Draža Mihailović
Arhiva Alo!
Draža Mihajlović

Promo

Draža Mihajlović, Foto: Promo

To pokazuje i najnovije istraživanje studenata beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN) u kome je u „tesnom” rezultatu 59,2 odsto njih ocenilo istorijsku ulogu Dragoljuba Mihailovića kao pozitivnu, dok isto o Josipu Brozu Titu misli 59,1 odsto ispitanih.

Istraživanje „Generacije i politika”, čiji su deo ovi podaci, obavila je šestočlana ekipa studenata u okviru predmeta Metodologija političkih nauka. Rezultate ispitivanja kako različite generacije građana vide sporne političke teme u Srbiji akademci su juče predstavili u amfiteatru FPN-a. Njihova anketa obuhvatila je 1.077 ispitanika različitih generacija, od kojih 40,6 odsto živi na selu ili u varošici. Prosečna starost ispitanih je 43 godine, a 54 odsto obuhvaćenih uzorkom su žene.

Studenti su ispitivali i omiljenost Slobodana Miloševića naspram naklonosti Zoranu Đinđiću. Rezultat pokazuje da je Milošević dobio 64 odsto negativnih ocena, i to najviše od najmlađe generacije, koja ima između 18 i 25 godina (24 odsto). Pozitivan glas u najvećem broju slučajeva dali su mu najstariji ispitanici, koji imaju više od 65 godina (60 odsto). Đinđić je ukupno dobio 33 odsto negativnih glasova, a najvernija mu je bila generacija koja obuhvata aktere čuvenih petooktobarskih promena i ima između 37 i 49 godina (77 odsto).

Josip Broz Tito

Profimedia

Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

Da Ratko Mladić ima pozitivnu istorijsku ulogu misli 59 odsto ispitanih, a da je stradanje Bošnjaka u Srebrnici bio zločin, ali ne genocid, kaže njih 57 odsto. Za opredeljenje da je reč o genocidu glasalo je 21 odsto najmlađe generacije i samo sedam odsto najstarijih građana. Na pitanje ko je lider vaše generacije najmlađi ispitanici, sa 65 odsto glasova, izabrali su Aleksandra Vučića, dok je Zoran Đinđić, sa 52 odsto glasova, lider generacije koja ima između 25 i 35 godina. Za Josipa Broza Tita kao svog vođu opredelilo se 60 odsto ispitanih koji su stariji od 70 godina.

Trećina studenata koristi narkotike
više puta u toku semestra

Alkohol svakog dana pije gotovo četiri odsto ispitanih studenata beogradskog univerziteta, polovinu sedmice ga konzumira 12 odsto akademaca, dok ga devet odsto njih uopšte ne konzumira.

Narkotike svakodnevno koristi četiri odsto studenata, a šest odsto njih drogu uzima nekoliko puta nedeljno. Tri, četiri puta u toku jednog semestra narkotike uzme 31 odsto prestoničkih akademaca.

Ovo pokazuje drugo juče predstavljeno istraživanje studenata FPN-a, koje se odnosi na rizična ponašanja mladih. Uzorkom je obuhvaćeno 866 akademaca.

Najviše ispitanih koji konzumiraju drogu koristi marihuanu (82 odsto), dok su kokain i heroin zastupljeni sa pet i jedan odsto. Vodeći razlog za korišćenje ove vrste opijata je zabava.

Na društvenim mrežama studenti provode 62 odsto vremena i u 55 odsto slučajeva misle da to uopšte ne utiče na njihovo učenje. Da nije ljubomorno kaže 74 odsto ispitanika, a protiv neobaveznih seksualnih odnosa sa prijateljima nema ništa protiv 73 odsto studenata i 53 odsto studentkinja.

Seks na jednu noć prihvatilo bi 67 odsto studenata i 32 odsto studentkinja, uprkos činjenici što se 36 odsto njih izjasnilo da su religiozni.

Na osnovu odgovora svih ispitanika akademci koji su obavili istraživanje sastavili su rang-listu najvećih uzora svih generacija koje su učestvovale u ispitivanju.

Na prvom mestu je Novak Đoković, vicešampion je košarkaš Aleksandar Đorđević, a na trećem mestu je glumac Dragan Nikolić.

Kod starijih ispitanika visoko je rangiran i pevač Zdravko Čolić, dok je među najmlađima Jelena Karleuša uspela da na rang-listi odnese prevlast nad Svetlanom Ražnatović.

Da njihov glas na izborima može nešto da promeni misli 65,7 odsto najstarijih i 39,7 odsto najmlađih ispitanika. U pitanjima koja se tiču rodne ravnopravnosti primetan je ogroman jaz u opredeljenju između najmlađe i najstarije grupacije.

Samo 10 odsto omladine koja ima između 18 i 25 godina prestalo bi da se druži sa prijateljima kada bi otkrili da su oni pripadnici LGBT populacije, dok bi to učinio svaki drugi ispitani penzioner.

Samo 10,6 odsto najstarijih izjasnilo se da im ne bi smetao LGBT predsednik države, dok sa tim nikakvih problema ne bi imalo 39,9 najmlađih ispitanika.

Predsedničkog kandidata koji je gej, međutim, ne bi podržalo 81 odsto ispitanih muškaraca.

I najstariju i najmlađu generaciju ispitanika ujedinilo je pitanje da li bi glasali za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju kada bi uslov za to bilo otcepljenje Kosova i Metohije. Negativan odgovor dalo je njih 85 odsto.

Najveći broj, odnosno 78 odsto, ispitanika svih generacija izjasnio se da u našoj zemlji treba uvesti smrtnu kaznu, a kod najstarije grupe taj procenat bio je čak više od 90 odsto.

Komentari (4)

miroslav moric

29.05.2018 22:02

draza je ujahao na belom konju u oslobodjeni beograd od fasista a oni su nam podvalili tito.sreca pa danas tajna isplivala iz lisicijeg potoka posle toliko decenija.

Marko

30.05.2018 00:32

deca se izjašnjavaju onako kako ih učite..tako da anketa nema veze sa istinom..

Jovan

30.05.2018 07:30

Kako moze da bude ovaj odnos - 59,2 u odnosu 59,1. Ako je neko dobio 59,2% glasova onda taj drugi moze da ima samo 40,9% glasova. Nije mi jasno zasto ovako pisete, ili je medju tim istrazivanje dosta ljubitelja Tita pa su dali lazan rezultat. A bre ljudi, pa nije ovaj narod toliko zaostao da ne zna sta su procenti.

Pera Detlic

30.05.2018 11:00

@Jovan - To su isti te Vuciceve agencije koje mere popularnost politicara i stranaka.