Učionica klupa škola
Dejan Briza
Učionica klupa škola

Dejan Briza

Učionica klupa škola, Foto: Dejan Briza

Izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija, iz dana u dan sve veći broj novozazaraženih i sve veći broj umrlih doveli su do toga da krizni štab odluči da srednje škole i stariji razredi osnovnih škola pređu na onlajn nastavu, dok je za fakultete onlajn nastava preporučena, ali nije obavezujuća. Raspust će, kako je rečeno, trajati od 21. decembra do 18. januara.

Časovi mlađih osnovaca biće kao i do sada u školama, a radiće i vrtići.

Naime, prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika u školama u Srbiji je trenutno više od 5.000 zaposlenih van sistema ili su zaraženi virusom ili su u izolaciji. Takođe, navode i da je veliki broj zaražene dece, ali da se ona ne testiraju.

Epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je da je u osnovnim školama veći problem sa nastavnicima nego sa decom, jer su oni ili bolesni, ili moraju biti u izolaciji zbog svojih porodica.

Samo pet pacijenata ušlo na nogama

Biljana Ćertić iz Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, koja je prvi put u kovid sistemu, kaže da su za nekoliko sati primljena 33 pacijenta. - Od toga je samo pet pacijenata bilo sposobno da uđe na kliniku na svojim nogama. Ostali su bili transportovani i to samim tim govori o težini njihovog stanja - napominje Ćertićeva. Najmlađi pacijent ima 24 godine, a hospitalizovan je i momak od 30 godina, koji je imao infarkt, a pozitivan je na kovid.

- Doneli smo odluku da, ipak, osnovne škole nastave da rade po postojećem sistemu, od prvog do četvrtog razreda. Od petog do osmog razreda će biti sprovedeno da pređu na onlajn sistem i da to traje do početka raspusta. To smo predložili i verovatno će to tako biti sprovedeno - rekao je Tiodorović nakon sednice kriznog štaba i dodao da takva odluka važi za sve srednje škole.

- Došli smo do zaključka da se u srednjim školama sprovodi najviše onoga što nas plaši i što je rizik - zaražavanje srednjoškolaca, koji to onda donose svojoj kući. Želimo da do raspusta školski sistem funkcioniše. Ne zatvaramo škole, sistem obrazovanja, samo ga prevodimo na manje rizičan nivo - rekao je Tiodorović.

Za dan se potroši kiseonika kao u normalnim uslovima za šest meseci

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović izjavio je da i Klinika za psihijatriju ulazi u kovid sistem, kao i da su obezbeđene dodatne količine kiseonika. Ukazuje i da je potrošnja kiseonika neverovatna. - Za dan se potroši ono što se potroši za šest meseci. Očekujemo da krene ubacivanje instalacije preko jedne nemačke firme i da ćemo za nedelju dana biti stabilni - rekao je direktor KC Kragujevac.

Krizni štab je doneo i odluku da školski raspust počne 21. decembra i da traje do 18. januara naredne godine.

- Raspust je možda malo duži za neki dan nego što je obično bio do sada, ali ćemo time obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima, a da učenici i studenti budu što više kod kuće i da budu manje u kontaktima i velikom riziku - rekao je Tiodorović i dodao da se fakultetima, koji imaju svoju autonomiju, predlaže da, ko god može, sprovede onlajn nastavu, s tim što će pojedini fakulteti, poput medicine ili prirodnih nauka, biti u situaciji da moraju da organizuju vežbe, uz poštovanje svih mera.

PROČITAJTE JOŠ: