Kaatrina Stefanović sa detetom
Facebook
Kaatrina Stefanović sa detetom

Facebook

Kaatrina Stefanović sa detetom, Foto: Facebook

O životnoj pobedi malog heroja, posle 46 dana provedenih na odeljenju intenzivne nege, javnost je obavestio početkom aprila Krizni štab. Ali, radost je bila kratkog daha.

Četiri meseca kasnije njegova mama Katarina je ostala bez posla u jednoj beogradskoj privatnoj firmi, čije je ime poznato redakciji, kada je otvorila bolovanje jer je dečak, zbog neurološkog oboljenja koje ima - Gilen--Bareovog sindroma - morao na bolničko lečenje u Sokobanjskoj. Kompanija je, inače, uzela pomoć države u isplati minimalnih zarada.

Očajna, u trenutku kada se sa Markom bori da on napravi prve korake i počne normalno da diše, osim što je ostala bez prihoda, Katarina nema ni zdravstveno osiguranje. Mali Marko će na terapijama biti bar mesec dana. Ovo oboljenje izaziva slabost mišića celog tela, pa deca ne mogu da hodaju ili se kreću jako teško i uz nečiju pomoć. Marko je u kolicima, a svakodnevno je na vežbama za pokretanje ruke i noge.

- Kako bih bila sa detetom u bolnici, otvorila sam bolovanje 27. jula, a moj ugovor o radu, koji nije produžen, istekao je 31. jula - priča nam Katarina. - Rečeno mi je da su oni privatna firma i gledaju svoje, a ne da plaćaju ženama na bolovanju. Radim već dve godine, uz stalno produžavanje ugovora. Najpre je bilo na nekoliko meseci, zatim na tri i poslednji put na mesec dana. Bolovanja, dva ili tri puta, bila su isključivo zbog deteta. Jednom me je ćerka zamenjivala. Izlazila sam u susret kad je god trebalo, dok je Marka sestra čuvala. Radila sam i noćnu smenu i po pet dana vezano, jer mi je tako bilo lakše, a danju čuvala dete.

Pročitajte:

 Pretnja

KAKO bismo čuli i drugu stranu, obratili smo se kompaniji u kojoj je do nedavno radila nša sagovornica. Nakon gotovo 24 časa našeg novinara je pozvao jedan od, kako je rekao, "nadležnih iz firme", koji nije želeo da mu se pominje ime.

- Nemate našu saglasnost za objavljivanje teksta - poručio je on. - Nije dat otkaz, već nije produžen ugovor o radu.

Na naše pitanje hoće li da iznese svoju stranu priče, odgovor je bio - ne.

Životna drama porodice Stefanović je počela u decembru, kada je mališana slomio običan virus. Nekoliko dana Marku temperatura nije prolazila, nije mogao normalno da se kreće, niti da sedne na nošu. Odmah je upućen u Univerzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj i zadržan je na odeljenju intenzivne nege, gde je proveo 46 dana. Dijagnoza je bila Gilen-Bareov sindrom, neurološki poremećaj, koji se ispoljava mišićnom slabošću.

- Posle intenzivne nege, Marko je najpre prebačen na odeljenje, a potom i pušten kući - kaže mama Katarina. - Međutim, njemu se stanje pogoršalo, pa je ponovo vraćen u bolnicu. Da je inficiran virusom korona saznali smo 26. marta. On je, zbog oslabljenog imuniteta i bolesti koja mu je dijagnostikovana, bio u kritičnoj grupi. Bio je priključen na respirator ali, Bogu hvala, sada je dobro, što se toga tiče. Od korone se lečio na dečjem odeljenju bolnice "Dr Dragiša Mišović".

Dečak će, sa mamom narednih nedelja biti na terapijama u Sokobanjskoj, kako bi koliko-toliko mogao da se kreće i ustane iz invalidskih kolica. Marko ima dve sestre od 15 i 20 godina.

Po zakonu, ali neljudski

Ova firma je prihvatila pomoć države u isplati minimalnih zarada. Kako objašnjava Ranka Savić, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, pravno gledano poslodovac može da ne produži ugovor o radu, ali je u konkretnom slučaju pitanje ljudskosti i humanosti. - Poslodavac može da otpusti do deset odsto zaposlenih, ali je pitanja zašto je ta žena ušla u tih deset odsto - ističe Savić.

- To je krajnje neljudski, morali su imati malo humanosti, sentimenta. Da joj je produžen ugovor, posle mesec dana došli bi na teret države i dobijali sredstva iz budžeta.

Dečja bolnica u Tiršovoj Tiršova

Alo!/Masanori Jošida

Dečja bolnica u Tiršovoj Tiršova, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Preporučujemo:

Komentari (1)

Verica

10.08.2020 14:18

Trebalo je da objavite u kojoj firmi je radila. Meni se čini da za to ne treba njihova saglasnost. Nije to nikakva tajna, samo da ostali znaju kakav je odnos prema radnicima u toj firmi! Dok ne počnete imena da objavljujete mnogi će privatnici da se ponašaju neljudski. I mora da se raduju što imena firme nema u članku.