Dete korona test
EPA
Dete korona test

EPA

Dete korona test , Foto: EPA

Pedijatar i pulmolog u KBC "Dr Dragiša Mišović", prof. dr Zorica Živković je navela da postoje oscilacije i promene kliničke slike kod obolelih od kovida u odnosu na prošlu godinu i da su deca i adolescenti tada imali blaže kliničke slike, piše RTS.

Ove godine, od nekog zimskog perioda, januara, moram reći da se broj pacijenata povećao, bar kad govorimo o dečjoj populaciji. Ne znači onih koji su inficirani ili pozitivni, nego i onih koji imaju kliničke simptome i bilo kakvu simptomatologiju vezanu za infekciju koronavirusom i sad su se te upale pluća stvarno promenile - navela je profesorka Živković tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Naglasila je da upala pluća sada nastupa za nekoliko dana, ali i da se rentgenska slika promenila i da bi to moglo da se tumači novim sojem i kombinacijom virusa.

Koji su simptomi i terapija kod dece?

Profesorka je navela da su u KBC "Dr Dragiša Mišović" u najvećem broju smešteni adolescenti, ali da ima i malih beba koje su uvek enigma i ne mogu se prepustiti kućnom lečenju. Objasnila je i kakvu kliničku sliku imaju njihovi pacijenti.

- Dugotrajna temperatura, to smatramo više od pet dana. Nekada i visoka, preko 39 do 40, koju je jako teško smiriti i normalizovati. Kašalj, suv, onako, u početku deluje kao da to nije neki strašan i problematičan kašalj, ali se on i pojačava, pa ih uznemirava u dnevnim aktivnostima u snu u toku noći i jedan broj tih adolescenata se žali na osećaj otežanog disanja, imaju neko stezanje u grudima, imaju propratni respiratorni simptom koji je uvek znak već malo odmakle kliničke slike - istakla je Zorica Živković.

Dodala je da deca dobro reaguju na terapiju i da misli da mogu da budu zadovoljni kako teku terapijske procedure koje se sprovode u KBC "Dr Dragiša Mišović", kao i da se primenjuje terapija za odrasle, koja je prilagođena deci.

- Za sada, osim kiseonične potpore, koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično - rekla je profesorka Živković.

PROČITAJTE JOŠ: