Dr Tiodorović otkriva da li nas vakcina štiti od novog soja koronavirusa!

Epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je kako funkcioniše sistem detektovanje novog soja korona virusa i ima li u tom slučaju koristi od vakcine.

Branislav Tiodorović
Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug

Soj korona virusa zabeležen prvi put u Velikoj Britaniji nastavlja da se širi i tokom prošle nedelje bio je prisutan u 60 zemalja i teritorija, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

S obzirom na to da je novi soj korone detektovan i u obližnjim zemljama kao što su Slovenija i Mađarska, javile su se nove bojazni zbog pretpostavke da može da se pojavi i u Srbiji.

"Čim se pojavi odmah će biti registrovan. Naše laboratorije koje postoje u Beogradu i Kragujevcu mogu da otkriju prisustvo novog soja. Kada se građani testiraju to nakon prenošenja uzorka u laboratoriju može da se utvrdi", objasnio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je istakao i to da vakcine mogu da štite i protiv novog soja, pa da nema razloga da se ljudi plaše.

"Ono što je sigurno jeste da vakcine štite protiv novog soja. To je ono što treba da znamo i zato ne treba da se plašimo. Dokazano je da pojedine vakcine protiv Kovida sigurno štite od nove varijante korone, dok pojedine štite bar delimično", zaključio je on.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi