Srđa Janković
Tanjug
Srđa Janković

Tanjug

Srđa Janković, Foto: Tanjug

“Kontrolisanje okupljanja, tu moramo da budemo disciplinovani, mi ne možemo znati unapred ko je sve zaražen korona virusom. Moramo nositi masku tamo gde ima kontakata,” rekao je on.

“Razmatraćemo meru uvođenja PCR testa, kao i prilagođavanje rada tih objekata. Ne mogu da kažem unapred odluke Kriznog štaba jer se one donose kolektivno. Mere mogu da budu pooštrene, ali suština je u tome da ako ne sprovodimo mere, neće nam pomoći i pooštrene. Ako se nedosledno sprovode, nema efekta. Da smo dosledno sprovodili one koje jesu bile na snazi tokom leta i jeseni, ne svaljujem krivicu na građane, možda na manjinu koja ne shvata opasnost… Ima otpora prema merama, to je ljudski i normalno. Ali većina nas ljudski mora da shvati da postoji odgovornost, i građani i oni koji mere sprovode,” rekao je dr Janković

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika nije ključan, smatra dr Janković i kaže da bi trebalo pandemiju posmatrati kao reku – ne vidi se uvek tačan trenutak kada je nešto pošlo naopako, već se analizira tok.

“Dinamična je situacija, alarmantan je više tok procesa, nego brojka. Nema u toku reke koja teče poseban trenutak kada su stvari prelomile da pođu naopako. Postoji, ali nije uvek vidljiv. Želimo da skrenemo tu reku u bolji tok. Nema više spljoštavanja krive, već da zaustavimo tok tako da ne ugrožava ljudske živote,” rekao je on.

ANKETA: Da li se pridržavate mera koje je preporučio Krizni štab?

 

Brzi testovi stižu, i dr Janković kaže da će biti i dalje optimizacije testiranja.

“Učinićemo sve da što više i što ranije otkrivamo slučajeve zaraze. Ne možemo samo na to da se oslonimo, moramo se svi ponašati kao da smo možda zaraženi i štititi se,” rekao je on.

Dr Janković radi u Tiršovoj, i kaže da tamo broj pregleda nije povećan zbog korone, već zbog doba godine.

“Nije povećan zbog kovida, to je normalno u ovo doba godine. Mi nismo kovid centar ali imamo mnogo pregleda, jer inače imamo veliki broj pregleda, kao i Institut za majku i dete koji je takođe tercijarna pedijatrijska ustanova, i zbog toga smo pod pritiskom,” rekao je on.

Mnogo se pričalo o “utakmici” protiv protivnika koji nije otkrio šta sve ume, u situaciji kada ne znamo u kom trenutku će sudija odsvirati kraj.

“Taktika protivnika može da zbuni, ali i mi imamo epidemiološko znanje za tu ‘utakmicu’. Možemo imati dobar rezultat, teško je pričati o pobedi kada je ovakva situacija u Evropi, ali sve što radimo ima uticaj na to koliko ćemo ljudskih života sačuvati,” rekao je on.

Pročitajte još: