Dr Šekler otkriva da li nam zaista preti opasnost od novih sojeva
alo.rs
Milanko Šekler, dr veterinrskih nauka
Milanko Šekler, dr veterinrskih nauka, Foto: printskrin

Virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog Instituta "Kraljevo" dr Milanko Šekler izjavio je da osim antitela, ljudski organizam od korona virusa štiti i celularni imunitet.

Šekler je rekao da antitela nisu jedina zaštitna stvar koju proizvodi vakcina, već da postoji i celularni imunitet koji svi zanemaruju.

On je kazao da količina antitela nije nešto čime treba da se hvalimo i međusobno takmičimo.

Šekler je objasnio da, ako je vakcina deklarisana kao efikasna 80 odsto, kao kineska, sigurno znači da će od milion vakcinisanih 200.000 moći teorijski da se inficira, ali će imati veoma blagu sliku.

- Ako je vakcinisano milion, 800.000 se neće nikada inficirati. Od preostalih 200.000, 190.000 neće ni znati da su se inficirali, a možda par procenata ljudi će se inficirati sa nekom blagom kliničkom slikom. Samo izvestan broj ljudi, samo par stotina će možda imati terapijske mere, ali neće biti životno ugroženi - ukazao je Šekler.

Rekao je da je moguće je da na ovakvu epidemijsku sliku u Srbiji uticaj imaju i novi sojevi korona virusa.

- Verovatno je da će oni pokušati da dominiraju, kao u regionu, ali u smislu zaštite ili teže kliničke slike ili smrtnosti, ne postoje dokazi da su oni opasniji. Šire se lakše, potrebna je manja količina virusa, ali ne znači ništa da li se neko zarazio britanskim ili nekim našim sojem, to je stručna informacija - naveo je Šekler.

Pročitajte još: