Branimir Nestorović
Alo!/Ognjen Radošević
Branimir Nestorović, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Čuveni dečiji plumolog izjavio je da je probiotike poželjno uzimati najmanje dve nedelje pre vakcinacije kako bi bili delotvorni i efikasni.

- Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine, ali moraju da se uzimaju bar dve-tri nedelje pre vakcinacije kako bi pojačali imuni odgovor - izjavio je profesor.

Nestorović je takođe naveo da je neophodno uzimati ih nedeljama pre primanja vakcine, ne samo dan-dva pre, a da je važno nastaviti sa upotrebom i dve nedelje nakon vakcinacije:

- Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane skoro svega što su preživeli recimo majka, baba, deda...

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crevne mikroflore i podstiču sazrevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbrana od infekcija.

- Za mnoge vakcine postoje dokazi. Recimo za MMR vakcinu bilo je mnogo istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospešivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna - zaključio je Nestorović.

Probiotik ne pruža zaštitu od neželjenih efekata vakcine, kako bi neko mogao da zaključi. Probiotici su zapravo korisne bakterije koje žive u crevima i deluju na određene strukture, stimulišući sličnu funkciju kao što, primera radi, krajnici čine u zaštiti od infekcija, objasnio je doktor.

- Probiotici nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvaraju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu težiće da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospešuju dobar - bio je jasan doktor.

Probiotske bakterije su isto što i suplementi za podizanje imuniteta.

- Ne moraju biti apsorbovane već mogu delovati iz unutrašnjosti creva i zato su neželjena dejstva minimalna - zaključio je profesor Nestorović.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Komentari (2)

ja

21.01.2021 17:45

Dali on ima neki procenat kad reklamira probiotik

Mira

21.01.2021 22:57

@ja - Ne, on ima procenat od reklame Ruske vakcine.