Vakcina
Tanjug/AP Photo/Paul Sancya
Vakcina

Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Vakcina, Foto: Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

- Ne možemo reći da se situacija stabilizovala, ali je mnogo bolja nego što je bila pre 15-ak dana. Juče smo imali oko 5.500 hospitalizovanih, i zato naglašavam da su sve mere neophodne i nadalje. Vakcinacija je preporučena i treba da se sprovede što šire, jer ćemo tako steći kolektivni imunitet - kazala je doktorka Jovanović.

Da li ćete se vakcinisati protiv korona virusa?

 

- Svi smo zajednički pomogli da predstavimo značaj vakcinacije, i neophodna je mera sa medicinskog aspekta. Veliki broj prijavljenih građana preko euprave je neočekivan.

Da li se deca mogu vakcinisati?

- Kada je reč o novoj bolesti i vakcinaciji postoje brojna pitanja, zato treba davati informacije. Zato će na sajtu instituta biti istaknuta rubrika Pitanja i odgovori. Kada je reč o vakcinaciji dece, sve vakcine koje se proizvode i koje su u upotrebi tačno su definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen. Fajzerova je definisana za uzrast od 16 pa više godina. Važno je poštovati uputstvo za samu vakcinu. Sama borba protiv virusa se brzo razvijala. Svaka od vakcina može da bude u upotrebi kad prođe adekvatne kontrole. Kliničke studije se sprovode za određene uzrasne populacije i uverena sam da ćemo imati vakcinu za mlađe uzraste. Do tada poštovaćemo preporuke proizvođača. To znači, od 18 godina pa naviše za "Sputnjik Ve", a od 16 pa naviše godina za Fajzerovu, one su trenutno dostupne na našem tržištu - poručila je doktorka.

Jovanovićeva kaže da se virus korona prenosi lako, sa osobe na osobu i da je komunikacija u zatvorenom prostoru glavni uzrok prenosa i zato apeluje na pridržavanje mera.

Trenutno 5.554 osobe na bolničkom lečenju

Kada je reč o mestima u bolnicama, doktorka Jovanović kaže da je u ovom momentu 5.554 osobe na bolničkom lečenju.

- Veoma je važno primenjivati mere. Dobili smo kovid bolnice, a niko nije mogao da predvidi da će epidemija ovoliko dugo trajati. Kada broj pacijenata u bolnicama padne, tada se svi kapaciteti premeštaju ka bolnicama koje su namenjene za to.

Pročitajte još: