Zoran Gojković
print screen RTV
Zoran Gojković

print screen RTV

Foto: print screen RTV

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković upozorio je danas građane da se odgovornim ponašanjem protiv koronavirusa mora boriti društvo u celini, kako se situacije na bi otrgla kontroli

- Sve rigorizne mere koje sporovdimo u ovoj epidemiološkoj situaciji u skladu su za zakonskim normama. Protiv zaraznih bolesti mora se boriti društvo u celini. Mere koje imamo daju rezultate, ali i dalje imamo građane koji se ponašaju nedgovorno. Još uvek nismo svesni kakav nam problem preti. Najvažniji naš interes je da zaštitimo naše građane i sačuvamo živote - kazao je danas Gojković.

Ukoliko dođe do masovnijeg priliva pacijenata, pripremljena je u Novom Sadu privremena bolnica na Sajmu, kapaciteta 1.000 kreveta, za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku i koji ne zahtevaju intenzivniji tretman.

Sekretar Gojković je podsetio da je stanje u Kikindi u ovom trenutku pod kontrolom.

Preporuka kineskih stručnjaka koji su obišli Klinički centar Vojvodine je da se svi ponašamo kao da smo zaraženi. Imamo njihove preporuke i jednu sliku u kom pravcu trebamo ići dalje, istakao je sekretar Gojković.

- Ostanite u svojim domovima, u svojim gradovima i naseljima kako ne bismo morali primenjivati još rigoroznije mere. Kakve ćemo mere sprovoditi, zavisi od svesti građana i njihove solidarnosti - naglasio je sekretar Gojković.

Ako se budemo ponašali odgovorno i budemo poštovali sve mere, rekao je Gojković, izbeći ćemo eksponencijalni rast obolelih i katastrofalne scenarije.

- Ali, ako nastavimo sa neodgovornim ponašanjem imaćemo veliki prodor virusa i situaciju koja može da se izmakne kontroli - izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je za TV Pink rekao da ulazimo u period koji je ključan i da je važno da nemamo nagli skok broja obolelih, odnosno da se virus „razvuče“.

On je rekao da je primetno da se građani ponašaju neodgovorno i da su šetnje i druženja viđena prethodnog dana neprihvatljive.

Takođe je dodao da građani treba da razumeju da ne treba da odlaze iz svog mesta kako ne bi širili infekciju.

On je naveo primer Italije koja kako je kazao, nije ograničila niti lokalizovala infekciju već su građani odlazili sa severa na jug i tako se bolest proširila.