Ana Gligić
Screenshot/YT/RTS Sajt - Zvaničn
Ana Gligić

Screenshot/YT/RTS Sajt - Zvaničn

Ana Gligić, Foto: Screenshot/YT/RTS Sajt - Zvaničn

Virusolog dr Ana Gligić kaže za Kurir da je pasivna imunizacija, odnosno prenošenje antitela sa majke na dete putem mleka, poznata od davnina, te se stoga svim porodiljama savetuje dojenje. Međutim, kada je u pitanju vakcinacija dojilja protiv koronavirusa, dr Gligić kaže da je potrebno da prođe još vremena kako bi bili sigurni da je to bezbedno i za majku i za dete.

- Beba putem mleka dobija majčina antitela i zaštićena je dok ne razvije svoj imuni sistem koji može sam da stvara antitela. Što se koronavirusa tiče, mi jako kratko vreme živimo sa njim. Proći će još puno vremena dok se ne donesu ispravni zaključci - kaže dr Gligić koja smatra da bi vakcina kineskog proizvođača "Sinofarm" potencijalno mogla biti najbezbednija za dojilje i bebe jer je, kako kaže, najprirodnija.

Inače, najnovija studija u Izraelu je pokazala da su u mleku dojilja, šest nedelja nakon što su primile vakcinu protiv koronavirusa, pronađene značajne količine antitela. S obzirom da ni vakcinisane majke ni deca, koja su uzimala majčino mleko, nisu imale nikakve značajne negativne reakcije, istraživanje upućuje na zaključak da bi ovo potencijalno mogao da bude dobar vid zaštite novorođenčadi od koronavirusa, posebno od novih sojeva koji mogu opasniji po mališane.