Zoran Đorđević
Alo!/Rajko Ristić
Zoran Đorđević

Alo!/Rajko Ristić

Zoran Đorđević, Foto: Alo!/Rajko Ristić

"Danske socijalne karte najbolje su na svetu, alati koje oni koriste su najbolji, naše kolege bile su u Danskoj i oni su vrlo voljni da nam pomognu u izradi tih karata i stvarno bismo voleli da ih ''kopiramo'' ovde u Srbiji", rekao je Ðorđević novinarima na Kopaoniku.

Prema njegovim rečima, socijalne karte će pratiti Zakon o socijalnoj zaštiti koji treba da predvidi njihovu izradu, kao i Zakon o socijalnim kartama, koji će da spoji sve podatke svih baza koje postoje, ali neće moći baš svako da koristi tu centralnu bazu, regulativa će to da dozvoli određenim korisnicima.

Ministar kaže da će određeni korisnici moći da koriste deo baze, a ukrštanje podataka će institucijama govoriti o ličnosti, o povezanim licima...

"Da neko ko je sin bogatih, a nema posao, niti imovinu na sebe, nije socijalni slučaj, jer su mu otac i majka bogati. Pravednija raspodela socijalne pomoći trebalo bi iz toga da se izrodi", jasan je Ðorđević.

Bez obzira što je zakon sada u izradi, rekao je Ðorđević, trenutno se radi idejni projekat socijalnih karata, a opredeljena su sredstva u ovoj godini.

"Danska će nam možda donirati novac, a ja bih više voleo da nam doniraju te alate i verujem da ćemo najkasnije za dve godine u potpunosti imati zakon koji ''radi''", smatra Ðorđević.