Šalter
Rajko Ristić
Deda Muškarac tužan muškarac plakanje

Profimedia

Đorđa greškom proglasili mrtvim, Foto: Profimedia

Nastavlja se svojevrsna agonija Novosađanina Đorđa Miloševića (79), koji je greškom proglašen mrtvim kada je u Kliničkom centru Vojvodine umro čovek sa istim imenom i prezimenom.

Ovaj penzioner, mada ima lična dokumenta, zbog činjenice da se od 19. januara ne vodi među živima, mora da izradi novu ličnu kartu, pasoš, saobraćajnu i vozačku dozvolu, jer su ona koja već ima za sistem - nepostojeća i nevažeća! To je saopšteno u novosadskoj policiji u petak njegovom advokatu, i to ga je dodatno šokiralo i uznemirilo.

- Kako nevažeća, kada su sva moja lična dokumenta kod mene. Neću da ispaštam zbog tuđih grešaka! - ističe revoltirani penzioner, pokazujući ličnu kartu koja važi do 2025. godine, i pasoš koji ističe naredne 2019. godine.

Ističući da već ima dosta problema zbog svega što ga je snašlo u ovim godinama, Milošević veli da njemu nova dokumenta nisu potrebna. I u novim će, dodaje, biti isti podaci kao i u ovim postojećim, isti jedinstveni matični broj, imena roditelja, mesto i datum gde je rođen.

- Od matičarske službe, koja mi je nedavno izdala umrlicu sa svim mojim ličnim podacima, sada treba da tražim izvod iz matične knjige rođenih. Interesuje me ko je Đorđe Milošević kojeg su zakopali, i kako su u bolnici gde je taj čovek umro, pronašli mene i došli do mojih podataka i proglasili me mrtvim - uznemirenim glasom priča Milošević.

Ovaj penzioner je, što dodatno otežava čitavu situaciju, ostao i bez penzije. I za banku je mrtav, te je njegova kartica ugašena, pa nema ni novca.

- Niko me ne pita da li imam para da platim izdavanje novih dokumenata - ističe Milošević. - Kao "mrtav čovek" ne mogu ni kod lekara po lekove, a imam dijabetes. Šećer mi je skočio na 20, povećan mi je i pritisak, a od pre 14 godina imam tri bajpasa.

Milošević smatra da zbog situacije u koju je doveden tuđom greškom, i zbog onog što preživljava, neko mora da odgovara. Odlučan je da presavije tabak i tuži odgovorne za ovaj propust. Insistiraće da ga primi gradonačelnik Novog Sada, a ako bude trebalo, spreman je da ide i kod predsednika Aleksandra Vučića.

Dokumenta ipak važe

Kako stvari stoje, Milošević ipak neće morati da izrađuje nova dokumenta. Po nezvaničnim saznanjima, njemu će lična karta biti odmah aktivarana, dok će putnu ispravu, zbog zakonske procedure, morati da uradi novu. Taj dokument će mu biti izrađen o trošku MUP-a, što znači da neće morati da plati troškove, i moći će da dođe već danas, i bez čekanja ga dobije.

Takođe po nezvaničnim saznanjima, Policijskoj upravi u Novom Sadu, tek u ponedeljak je stigao dokument iz matičarske službe, odnosno rešenje da je Đorđe Milošević, ipak - živ! Samim tim, njegova lična dokumenta ponovo važe.

Komentari (3)

šone

21.08.2018 11:27

Bato u Srbiji ako nisi mrtav onda si živ ali zato što si živ mora da platiš inače ćeš bit mrtav.

Сараџогла

21.08.2018 11:58

Моја супруга открије грешку у катастру путем интернета где је њена парцела уписана под погрешним бројем?Одемо ми у општински катастар.ДАВАЈ ОСОБУ КОЈА ВОДИ ИНТЕРНЕТ? - Ми смо! - Што си уписала ... - Изволите уплатницу са 5000 динара да исправимо грешку? ... Моја супруга оплете псовке!Кочијаши би јој завидели! ... Обезбеђење наватало страх! - Ја да платим твоје срање мајке ти га ... Дође неки шеф а моја супруга ће: - Када самном разговараш има да носиш кравату! ... Шеф исцепа упланицу.

XXL

21.08.2018 12:13

Pravo i pravda u državi gde je državno uređenje - 'boljitak'. Dok dokaže da je živ čovek nije siguran da li će to živ i dočekati zbog idiotluka nekog iz državne administracije.