Svadba, venčanje, slavlje, mladenci
Shutterstock, ilustracija

 

Svadba, venčanje, slavlje, mladenci

Shutterstock, ilustracija

Svadba, venčanje, slavlje, mladenci, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Pravoslavna crkva i njeni vernici sutra će obeležiti uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.

Pročitajte još:

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Svadba, Venčanje, Mladenci

Shutterstock

Svadba, Venčanje, Mladenci, Foto: Shutterstock

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Ova jutarnja žrtva simbolizuje sladak, dug i srećan život i kolačići se nude najmlađima i svima koji dolaze u kuću.

Kada je ručak u pitanju, na trpezi bi obavezno trebalo da se nađu i med, kuvana kopriva i zelje, jer prema verovanju na ovaj način čistimo svoju krv i privlačimo dobru sreću.