Vesna Mioljević
Printscreen/ Pink
Vesna Mioljević

Printscreen/ Pink

Vesna Mioljević, Foto: Printscreen/ Pink

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević za Pink napominje da sa većim brojem zaraženih, raste i broj ljudi sa komorbiditetima koji imaju teže kliničke slike.

- Moramo biti odgovorni i razumni, mere su adekvatne, ali je neophodno i poštovati ih. Pored vakcinacije moramo se pridržavati preventivnih korona mera da bi do leta mogli da kažemo da smo najveći deo probelema prošli. Pandemija ne traje nekoliko meseci, ovo će sigurno potrajati do kraja godine- ocenila je Mioljević.

Napomenula je da pravi nema, te da ima i mlađih pacijenata sa teškim kliničkim slikama.

Mioljević je ukazala da se britanski soj brže širi, a čini se i da daje teže kliničke slike.

- Apelujemo da se u prvih nekoliko da dana kada se pojave prvi simptomi građani jave lekaru!

Kako je istakla, ove mere su bile neophodne kako bi se smanjili najrizičniji kontakti, na potrebne su i strožije.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine profesor dr Zoran Radovanović je istakao da se mora napraviti balans između kovid i ne kovid pacijenata, posebno onlokloški pacijenata.

Radovanović je podvukao da skrinizi, koji su ključni za otrivanje bolesti, ne smeju stati jer ćemo za nekoliko godina imati epidemiju kancera i povećanje smrtnosti onkoloških pacijenata.

- Paradoksalno je možda, ali gužvi nema. Možda su pacijenti malo uplašeni da dolaze na kontrolne preglede, teže zakazuju kod lekara opšte prakse. Pružamo redovno dijagnostičke usluge, operacije, hemioterapije, zračne terapije...- naveo je Radovanović.

Povodom Nacionalnlog dana borbe protiv raka dojke, on je istakao da od ove vrste kancera u Srbiji svaki dana preminu četiri žene, a to je 1.600 žena.

- Preventivne mamamografije garantuju izlečenje - naglasio je Radovanović.

Pročitajte još: