Vakcinacija
EPA/WAEL HAMZEH
Vakcinacija

EPA/WAEL HAMZEH

Vakcinacija, Foto: EPA/WAEL HAMZEH

Ovo su rezultati Instituta za primenu nuklearne energiju (INEP) koji je sproveo istraživanje o efektima imunizacije u Srbiji. Za sada je analizirano više od 10.000 uzoraka osoba vakcinisanih svim trenutno dostupnim vakcinama u Srbiji, starosti od 20 do 95 godina.

U institutu INEP prikupljaju se uzorci vakcinisanih osoba počevši od nultog dana, dve nedelje nakon primene prve, dve nedelje nakon primene druge doze a kasnije u mesečnim intervalima. Uzorci se analiziraju na prisustvo IgG i IgM klase antitela specifičnih prema S i N proteinu SARS-CoV-2 virusa.

- Ideja je bila da se ispita jedan aspekt imunološkog odgovora (antitela) kako bi se stekao uvid u kinetiku stvaranja zaštite nakon imunizacije, primenom vakcina baziranih na različitim tehnologijama, od klasične do RNK tehnologije. Zatim, da se utvrdi da li postoje razlike u indukovanju antitelnog odgovora kod različitih starosnih grupa i, konačno, da se ukrštanjem podataka o obolevanju u grupi vakcinisanih definiše granična vrednost nivoa antitela koja će pružati zaštitu od infekcije virusom - rekla je za „Alo“ Marija Gnjatović iz INEPA-a. 

marija gnjatović

screenshot

marija gnjatović, Foto: screenshot

"FAJZEROVA" VAKCINA 

Više od 85 odsto vakcinisanih specifičan antitelni odgovor razvija već dve nedelje nakon primene prve doze. Nakon primene druge doze, više od 95 odsto ispitanika ima merljive vrednosti antitela. Ne postoji značajna razlika u nivou antitela u različitim starosnim grupama. Antitela ostaju u cirkulaciji nekoliko meseci nakon primene obe doze vakcine bez značajne tendencije opadanja titra (koncentracije).

"SPUTNJIK V"

Takođe daje dobar serološki odgovor u svim starosnim grupama. Kod većine vakcinisanih osoba merljive količine antitela javljaju se oko treće nedelje nakon primene prve doze, dok je procenat vakcinisanih osoba sa pozitivnim nalazom antitela nakon primene druge doze veći od 92 odsto. Koncentracije antitela u cirkulaciji ostaje nepromenjena u periodu praćenja.

"SINOFARMOVO" CEPIVO

Vakcina proizvođača „Sinofarm“ nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologije, te se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko druge nedelje nakon primene druge doze vakcine. Stanovništvo do 65. godine starosti u velikoj meri razvija specifična antitela nakon primene „Sinofarmove“ vakcine i procenat seropozitivnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Primećen je nešto brži pad vrednosti koncentracija antitela u uzorcima krvi vakcinisanih u odnosu na druge vakcine, što ne znači da se gubi i ukupna zaštita. Očekivano je da je produkcija antitela najintenzivnija u trenutku prisustva patogena a da se nakon toga očekuje pad koncentracija, međutim, u trenutku kada dođe do ponovne izloženosti patogenu dolazi do brže produkcije visoko specifičnih antitela, neophodnih za odbranu organizma od infekcije, od strane B limfocita (deo ćelijskog odgovora), što je na primeru „Sinofarm“ vakcine potvrđeno i u praksi.

Ulogu igra i ćelijski imunitet

Prisustvo specifičnih antitela u uzorcima krvi indikator je da je organizam prepoznao aktivne komponente vakcine (sintetisane proteine virusa ili proteine virusnih čestica) i da je indukovan imunološki odgovor. - Odsustvo antitela ne znači nužno da zaštita ne postoji jer su antitela samo jedan činilac imuniteta. Veoma važnu ulogu u odbrani od infekcije ima takozvani ćelijski odgovor koji se ne može meriti na jednostavan način - rekla je Marija Gnjatović iz INEP-a.