Jelena Kostić
Printskrin
Jelena Kostić

Printskrin

Jelena Kostić, Foto: Printskrin

Zato je plan Ministartva zdravlja i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u aprilu bio da se angažovanjem lekara pomogne i olakša rad zdravstvenih ustanova širom pokrajine. Doktorku Jelenu Kostić ovaj poziv zatekao je u Nemačkoj. Bez mnogo razmišljanja spakovala je kofere i vratila se u zavičaj.

Posle završenih studija sa visokim prosekom doktorka Jelana Kostić nije očekivala da će naredni korak biti tako težak.

Međutim, šest godina čekala je posao ili specijalizaciju. Najpre je dočekala poziv u Nemačku. Odluka da napusti Kosovsku Mitrovicu i Srbiju nije bila laka. O tome da nakon 15 meseci treba da se prijavi na konkurs za radno mesto u rodnom gradu i to usred korone, nije se dvoumila.

- Da se vratim odlučila sam za tih pet minuta. Ima dosta razloga, ali dva su najvažnija - ljubav prema Srbiji, prema mojoj domovini, ta nostalgija, Srbija me školovala da lečim srpski narod a ne Nemce, a drugi razlog je moja porodica - kaže doktorka Jelena.

Mnogima ipak odluka da napusti Nemačku i vrati se u Kosovsku Mitrovicu nije bila logična. Kaže da se prijatelji i dalje čude i pitaju zašto. Posao nije isti, nije ni lak, ali takav je tražila.

- Ustanem, radim, jeste teško, radimo u skafanderima, ali kada svučete taj skafander osećate se srećno da ste uradili nešto da pomognete pacijentu. A tamo uvek ste stranac, ako Nemac radi 100 posto, vi ćete raditi 200 posto - kaže doktorka.

Da li biste išli na rad u inostranstvo?

 

Nostalgiju i usamljenost. Te emocije doktorka Jelena delila je sa kolegama koji su iz Srbije otišli u Nemačku. Nije, veruje, jedina kojoj je želja bila da se vrati. Malo bolji uslovi i malo bolja plata motivisali bi i ostale. Znanje iz Nemačke ovde bi mogli da primene. To planira i Jelena.

- Tamo sam videla stvari koje nisam mogla da vidim i nadam se da ću ih ovde primeniti - kaže doktorka Jelena.

Biti lekar u doba korone nigde nije lako. I tamo i ovde posao im je da leče i zajedno sa pacijentima prolaze kroz najteže trenutke bolesti. Za celu smenu u skafanderu potrebna je posebna priprema. Doktorka Jelena je u Kosvskoj Mitrovici pronašla i način i motiv.

- Ja sam presrećna, ovo je moj grad, ovde sam rođena, završila fakultet i nadam se da ću u budućnosti ovde graditi karijeru - rekla je doktorka Kostić.

Za karijeru i napredak u poslu biće, veruju svi, vremena čim prođe epidemija. Do tada dr Jelena zajedno sa svojim kolegama, odbrojava sate u skafanderu, i pregledane pacijente. I kaže lakše joj je. Jer se razumeju.

Pročitajte još: