COVID-19 JE MUTIRAO, SVE JE KRENULO IZ OVE EVROPSKE DRŽAVE Doktori zabrinuti:"Možemo videti da je virus više puta uvezen u nekoliko zemalja"

Novi soj korona virusa hara Evropom, a evo kako se proširio tokom leta...

Korona, ljudi, gužva
Korona, ljudi, gužva, Foto: Tanjug/AP

Soj korona virusa koji je potekao od španskih poljoprivrednih radnika, brzo se od leta proširio širom Evrope, a sada čini većinu novih slučajeva kovida-19 u nekoliko zemalja. U Velikoj Britaniji, na primer, čini čak 80 odsto novih slučajeva zaraze, piše "Fajnenšel tajms".

Međunarodni tim naučnika, koji se bavi praćenjem virusa putem njegovih genetskih mutacija, opisao je neobično širenje verzije korona virusa, nazvane 20A.EU1, u istraživačkom radu koji će biti objavljen u četvrtak.

Njihov rad sugeriše da su ljudi koji su se vraćali s letovanja u Španiji odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Evrope, postavljajući pitanja da li je drugi talas koji upravo pogađa kontinent mogao biti smanjen detaljnijim pregledima turista na aerodromima i drugim saobraćajnim čvorištima.

Barselona, Španija, korona
Barselona, Španija, korona, Foto: Tanjug

S obzirom na to da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mesta na kojem je nastala.

- Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mere prevencije širenja virusa često nisu bile dovoljne da zaustave dalji prenos novih sojeva virusa ovog leta - rekla je Ema Hodkroft, genetičarka sa Univerziteta u Bazelu i lider studije koja će uskoro biti objavljena.

Timovi naučnika u Švajcarskoj i Španiji sada ubrzano ispituju ponašanje ove verzije virusa korona kako bi utvrdili da li je možda smrtonosnija ili zaraznija od ostalih sojeva.

Korona, maske, ljudi
Korona, maske, ljudi, Foto: Tanjug/AP

Dr Hodkroft ipak naglašava kako "nema dokaza da je brzo širenje ove verzije posledica mutacije koja povećava prenos ili utiče na klinički ishod nakon zaraze". Dodaje i da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije korona virusa na koju je ranije naišla.

- Nisam videla nijednu verziju s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam gledala genomske sekvence korona virusa - istakla je dr Hodkroft.

Timovi posebno sarađuju s virološkim laboratorijama kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u "šiljastom" proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske ćelije, što bi moglo da promeni njegovo ponašanje.

Svi virusi razvijaju mutacije - promene u svom genetskom kodu - koje se mogu grupisati u nove verzije i sojeve. Identifikovana je još jedna mutacija virusa korona, nazvana D614G, za koju se veruje da virus čini zaraznijim.

Korona u Srbiji
Korona u Srbiji, Foto: EPA

Džozef Fover, genetski epidemiolog sa Univerziteta Jejl koji nije u ovom istraživanju, rekao je: "Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom utvrditi širi li se virus lakše".

Nova verzija virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavila se među poljoprivrednim radnicima na severoistoku Španije u junu i brzo se proširila kod lokalnog stanovništva, navodi se u studiji.

Tanja Stadler, profesorka računarske evolucije na ETH u Cirihu, koja je deo projekta, rekla je da je analiza uzoraka virusa uzetih iz cele Evrope poslednjih nedelja pokazala da su izvedeni iz te iste varijante.

- Možemo videti da je virus više puta uvezen u nekoliko zemalja, a mnogi od tih uvoza proširili su se stanovništvom - kazala je Stadler.

Istraživači su zaključili da je "rizično ponašanje" turista u Španiji - poput ignorisanja smernica za fizičko udaljavanje, što se "i dalje događa", pomoglo širenju novog soja virusa.

Korona, ljudi
Korona, ljudi, Foto: Tanjug/AP

Istraživanje je pokazalo da je nova verzija virusa činila više od osam od deset slučajeva u Velikoj Britaniji, gotovo jednako toliko u Španiji, 60 odsto u Irskoj i do 40 odsto u Švajčarskoj i Francuskoj, navodi "Fajnenšel tajms".

Stroga zaključavanja u proleće pomogla su da se početni talas korone drži pod kontrolom, s novim slučajevima znatno smanjenim tokom leta. Ali virus se poslednjih nedelja brzo proširio Evropom u što je prisililo vlade evropskiih zemalja da uvedu nova bolna ograničenja na društvene aktivnosti.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi