Srđa Janković
Pink TV/Printscreen
Srđa Janković

Pink TV/Printscreen

Srđa Janković, Foto: Pink TV/Printscreen

- U ovom trenutku nije nebezbedno, ukoliko se održava fizička distanca. Bitno je da se pridržavaju toga, da se ne pravi gužva u bazenu i da se oni higijenski održavaju - kaže dr Janković.

Istakao je da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana.

Koronavirus u Srbiji

Alo / Dejan Briza

Koronavirus u Srbiji, Foto: Alo / Dejan Briza

- Nadamo se da ćemo za nekoliko dana videti prve rezultate mera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiološku situaciju, ali mere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne - ukazao je imunolog.

Podvukao je da se usporavanjem širenja infekcije smanjuje preopterećenje sistema, ali i da je i sada suština u održavanju fizičke distance, zaštite, pre svega maskom, tamo gde su neizbežni kontakti, kao i redovna dezinfekcija ruku i izbegavanje okupljanja i bliskih kontakata.

Janković je ponovio i da ne znači da osoba koja ne spada u rizične grupe, ne može da oboli od kovida-19.

- Potpuno zdrava i mlada osoba može da ima neke faktore predispozicije na težu kliničku sliku ili opasniju infekciju koji nisu odmah vidljivi - naveo je Janković.

Koronavirus u Srbiji

Alo

Koronavirus u Srbiji, Foto: Alo

Na pitanje da samo skener pluća daje pravu sliku o stanju pacijenta, Janković kaže da u nekim slučajevima testovi mogu da budu lažno negativni, na kraju bolesti ili u njenom punom jeku, kada je virus već sišao u pluća, te da u takvoj situaciji skener ukazuje na karakteristične promene na plućima i daje informacije da li je kovid prisutan.

Ukazao je da skup više parametara daje pravi pregled stanja.

- Kombinacija laboratorijskih, kliničkih, epidemioloških parametara daje nam najpouzdaniji put ka dijagnozi - rekao je Janković.