Operacija
Alo!/Marko Đoković
Operacija

Alo!/Marko Đoković

Operacija, Foto: Alo!/Marko Đoković

* Na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra u Kragujevcu urađene su prve elektrofiziološke procedure srca

* Posle obuke lekara u Kliničkom centru Srbije, osvojena je inovativna metoda u svetu kojom se dijagnostikuju i leče najteže aritmije

* Posle Beograda i Sremske Kamenice, centralni grad Šumadije je treći u Srbiji gde je osvojena ova vrsta intervencije

- Ovom metodom koja postaje standardna procedura i u Kragujevcu znatno ćemo smanjiti liste čekanja, koje traju i do dve godine. U suštini ova metoda se primenjuje kada više ne mogu da pomognu lekovi, ni pejsmejker, i tada pristupa se elektrofiziologiji. Novom tehnologijom, uklanja se mišićni snop, koji je uzrok aritmije. Inače, kao što je poznato ubrzan rad srca izaziva ozbiljne komplikacije, čak i moždani udar, kaže prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC “Kragujevac”.

Pročitajte još:

 

Prema njegovim rečima osvajanje ove metode u saradnji sa Kliničkim centrom Srbije sa mnogo apsekta olakšaće rad kragujevačkih kardiologa. Samo u Kragujevcu, od početka godine, ugrađeno je oko 400 pejsmejkera, a na elektrofiziologiju čeka 40 pacijenata. Na Klinici za kardiologiju KC “Kragujevac” godišnje se uradi i oko četiri hiljade intervencija.

Direktor klinike prof. dr Vladimir Miloradović ističe i ostale prednosti osvojene metode.

Bolnica

Tanjug/ Dušan Aničić

Bolnica, Foto: Tanjug/ Dušan Aničić

- Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji, bez otvaranja grudnog koša, a brz je i oporavak. Pacijent dan posle intervencije ide kući, kaže dr Miloradović.

- Kroz preponske vene, znači kroz donje šupljine, dođemo do srca, identifikujemo uz pomoć katetera mesto koje daje samu aritmiju, a onda strujom, zagrevanjem tog tkiva, na temperaturi od nekih 70 stepeni, se izmeni to patološko mišićno vlakno, i onda se ono eliminiše, kaže dr Vladimir Ignjatović, elektrofiziolog Kliničkog centra u Kragujevcu.

Posle ove intervencije, pacijent je izlečen od aritmije i uspostavljen je normalan sinusni ritam i u velikom broju slučajeva već sutradan se upućuje na kućno lečenje.

Stigla potvrda iz Ministarstva! Srbija uvodi zabranu jedne vrste brakova!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 11.09.2019. 08:29 Vest su potvrdili u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Bonus video

Srdačno pozdravljanje Ane Brnabić sa premijerom Luksemburga Gzavijerom Betelom!