Nebojša Lalić
Printscreen
Nebojša Lalić

Printscreen

Nebojša Lalić, Foto: Printscreen

U uključenju TV Prva, objasnio je u kakvom su riziku osobe sa viškom kilograma i dijabetičari kada se misli na korona virus. Da li su u riziku oni ljudi koji ne primaju terapiju, a imaju npr. dijabetes i oni koji redovno uzimaju svoju terapiju, imaju identičan rizik od ove bolesti.

- Ne. To je ono što je vrlo važno, a posebno se odnosi na dijabetes. Oni pacijenti koji imaju dijabetes, ukoliko su dobro regulisani, ako je njihova kontrola bolesti u zadovoljavajućem opsegu, imaju isti rizik, odnosno nemaju veći rizik od Covida nego ostala populacija. Ali ako se ta regulacija bolesti poremeti, onda se rizik povećava. Virus ne utiče na samu terapiju, već izaziva onaj poremećaj koji izaziva. Nažalost, taj poremećaj je u mnogo slučajeva samo jedno enormno povećanje blagog poremećaja koji postoji i u dijabetesu i kod gojaznosti i kada nema virusa, ali se on može držati pod kontrolom. Međutim, kada naiđe virus, onda se može napraviti jedna jaka kombinacija koju je teško kontrolisati. Ako se sve kontroliše, rizik je isti kao i kod ostale populacije - objasnio je.

- Vremenom nastaju komplikacije dijabetesa koje oštećuju tkiva same po sebi i ako na tako oštećena tkiva, na primer srce, naleti virus, onda je to razlog zbog čega među onima koji nisu preživeli Covid infekciju mnogo pacijenata sa dijabetesom. I ove komplikacije obično nastaju zbog loše regulisanog dijabetesa.

Takođe ističe da pacijenti posete sajt Batuta na kome se nalaze dva dokumenta, a nalaziće se i u apotekama, kako se čuvati od Covida ako neko ima dijabetes.

Šta je sa onima koji boluju od insulinske rezistencije?

- Moram vas malo razočarati. Insulinska rezistencija ne postoji kao oboljenje. Ona je jedno zajedničko stanje, ali utiče na pogoršanje i stvaranju osnove da posle ishod Covida ne bude dobar. Zato bi insulinsku rezistenciju trebalo smanjiti, ali to je jedan vrlo jedan indirektan postupak i nije dijagnoza. Ono na šta se sada treba skoncentrisati jeste baš gojaznost i dijabetes.

Fizička aktivnos za vreme epidemije

- Uvek u dijabetesu treba da bude dozirana fizička aktivnost prema sposobnostima osobe bez Covida, nikada ne treba da bude iscrpljujuća, a naročito ne rizična. S druge strane, nije dobra filozofija, "pusti sve, nema veze dijeta, nema veze fizička aktivnost jer možemo sutra da obolimo i ništa nije važnije od Covida". Oboleli od dijabetesa, trebalo bi da iskoriste ovo vreme da regulišu svoju ishranu i onu koji im odgovara, kao i neko odgraničeno kretanje - rekao je dekan Medicinskog fakulteta.