POSLE OBDUKCIJE PREMINULIH OD KORONE Dr Ristić otkrio: "Rezultati su frapantni! To objašnjava zašto umiru u roku od 48 sati"

Kardiohirurg Miljko Ristić kaže da su obdukcije preminulih od koronavirusa dale frapantne i izuzetno zabrinjavajuće podatke

Prof. dr Miljko Ristić
Prof. dr Miljko Ristić, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- U Srbiji je urađeno 17 odbukcija, a SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od koronavirusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je reč o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje - kaže dr Ristić i nastavlja:

- Rezultati su frapantni: dolazi do nekroze plućnog tkiva koja se ne može ničim popraviti. To objašnjava to što pacijenti umiru u roku od 48 sati. Naši mladi bi morali da shvate da nije reč o običnoj upali pluća koja će proći antibioticima i lekovima, već je zabeležen veliki broj preminulih koji nisu imali bolesti pre toga - kaže on.

Ističe da umiru i mladi, a među obdukovanima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

- Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči - kaže Ristić.

Podvlači da u ovom trenutku mladi obolevaju pod istim rizikom kao i stari, a da nemaju prethodnih bolesti.

- Neretko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to - kaže Ristić. Ističe da virus izaziva infekciju, uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posledicama štetnim po svoje zdravlje: malaksalost, zamor...

Respiratori, kaže, nisu svemogući i omogućuju samo zdravom delu pluća da lakše diše, dok je deo pluća zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

- Nikakvim lekovima i respiratorima ne može se povratiti funkcija pluća - kaže Ristić.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: beba
  13/07/2020 - 16:54
  Konacno su krenuli sa obdukcijama
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi