Kafana
Dejan Briza
Kafana

Dejan Briza

Kafana, Foto: Dejan Briza

Evo ko će sve, manje ili više, napuniti džepove zahvaljujući novogodišnjoj i božićnoj euforiji.

UGOSTITELJI

Vlasnici restorana, hotela, kafića, klubova, splavova, diskoteka, mesecima unapred se pripremaju za najluđu noć, ali i reprizu, s obzirom da su im kapaciteti po pravilu puni, a zarada u nekim slučajevima iznosi kao pazar za mesec-dva dana.

Naravno, pored vlasnika dobro prolaze i konobari sa bakšišem, jer su u prazničnoj atmosferi skoro svi široke ruke.

TRGOVCI

Bilo da se radi o supermarketima, malim radnjama ili tržnim centrima, prodaja najrazličitije robe se masovno povećava pred praznike. Kupuju se pokloni, ali i specijaliteti za prazničnu trpezu.

PROČITAJ JOŠ:

Uostalom, ne čudi što su šoping molovi poslednjih dana 2018. produžili radno vreme, a kupce na sve strane mamili specijalnim popustima i akcijama.

HOTELIJERI

Bilo da se radi o hotelima sa pet zvezdice ili vlasnicima hostela, pa čak i onih koji izdaju „stanove na dan“, Nova godina je idealna prilika za dobru zaradu. Prema najavama nadležnih, oko 90 odsto hotelskih kapaciteta u Beogradu je popunjeno, a u prestonici je poveći broj turista, ponajviše iz zemalja u okruženju, ali i Turske, Grčke…

Taksi, Taksista

Alo!/Rajko Ristić

Taksi, Taksista, Foto: Alo!/Rajko Ristić

TAKSISTI

Njima je ceo decembar omiljeni mesec jer se „razbijaju“ od posla. Ipak, špic je nekoliko dana pre i posle novogodišnje noći.

- Neke kolege ne vole da rade i ostaju u krugu porodice. Oni koji izađu na ulicu, međutim, mogu dobro da zarade, pa čak i po 200 evra za smenu. A ako vežu tako nekoliko dana dobijete lepu računicu – objasnio je jedan taksista.

Podsetimo u nedelju, noću, ali i 1. i 2. januara važe skuplje, praznične tarife.

MUZIČARI

Bilo da se odluče za pevanje na trgovima ili po elitnim diskotekama i kafanama, u Srbiji ili inostranstvu, muzičari najrazličitijih žanrova mogu i te kako dobro da zarade. Prosečan honorar na trgovima se kreće oko 20.000 evra, dok oni najbolji, koji po pravilu nastupaju u Crnoj Gori, posao u novogodišnjoj noći naplate i sa 100.000 evropskih novčanica.

Saša Kovačević

Masanori Jošida/Alo!

Saša Kovačević, Foto: Masanori Jošida/Alo!

Naravno, skoro svi po pravilu rade i 30. decembra, ali i 1. januara pa je i zarada još veća.

DADILJE

Tokom praznika vlada prava pomama za dadiljama jer mnogi žele da se opuste u novogodišnjoj noći, a opet ostave decu u sigurnim rukama. Zato je potrebno izdvojiti ne samo poveću sumu novca, već i uslugu rezervisati na vreme.

Cena po satu kreće se i do 10 evra, tako da dadilja može za celo veče da zaradi i stotinak evra, naravno, uz plaćen prevod do i od kuće.

Deca, Nova godina

Tanjug/Dragan Kujundžić

Deca, Nova godina, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

TURISTIČKE AGENCIJE

Posle letnjih i zimskih odmora, Beograđani najviše putuju tokom novogodišnjih praznika. Preko turističkih agencija na desetine i desetine hiljada Beograđana je otputovalo, uglavnom u inostranstvo, te Novu godinu dočekalo u Beču, Pragu, Parizu, Londonu, Veneciji, Rimu ili na nekim još daljim, egzotičnijim i skupljim destinacijama.

FRIZERI

Frizeri, a naročito ženski, verovatno su najtraženiji poslednjih dana u godini. Zakazivanje termina se vrši i mesecima unapred, saloni rade do kasnih noćnih sati, nedeljom, a pojedini frizeri izlaze mušterijama u susret pa ih uz posebnu nadoknadu friziraju i u njihovim domovima.

Kosa, frizura, frizer,

Shutterstock, ilustracija

Kosa, frizura, frizer,, Foto: Shutterstock, ilustracija

- Za nedelju dana pred Novu godinu može da se zaradi najmanje jedna mesečna plata, možda i više – tvrdi jedna beogradska frizerka.