Svadba, venčanje, slavlje, mladenci
Shutterstock, ilustracija
Svadba, venčanje, slavlje, mladenci

Shutterstock, ilustracija

Svadba, venčanje, slavlje, mladenci, Foto: Shutterstock, ilustracija

Prazne koverte na svadbama ili nekim drugim proslavama, za građane Srbije su poslednjih godina česta pojava. Danijela Nikolić (30) iz Niša nam je ispričala da je ona ovo doživela na svojoj svadbi. Mladenci i njihovi roditelji nakon svadbe, umesto para broje prazne koverte ili one u kojima je obični komad novinskog papira ili samo čestitka.

– Na njima nije bilo potpisa, bile su potpuno prazne. To stvarno nije u redu. Ja razumem da neko nema novca, ali ovo je bezobrazluk. Čuli smo da su se neki drugi mnogo lošije proveli. Nemoguće je otkriti ko je to od gostiju uradio. Obično je velika gužva, koverta se stavlja u kutiju za darivanje mladenaca tako da je to, zaista, teško utvrditi. Niko nikoga ne tera da daruje mladence, ali ove prazne koverte su baš ponižavajuće – ispričala nam je Danijela.

Pročitajte još:

Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji treba da daruju mladence minimalno u vrednosti „stolice“ koja je za njihovo prisustvo plaćena, u proseku, između 25 i 150 evra. Bračni par Nikolić od 150 koverata u kojima je trebalo da bude novac od rođaka i prijatelja pozvanih na svadbu našao je 15 praznih, a u jednoj je bio obični papir pažljivo izrezan u veličini novčanice, da se na prvi pogled ne vidi da je prevara.

– Postoje naravno i izuzeci. I pored teške materijalne situacije, naši ljudi se trude da ispoštuju običaje, pa su spremni i da se zaduže – dodaje Danijela.

Kriza jeste, ali bi bilo poštenije odbiti poziv na svadbu, izviniti se i jednostavno reći: “Nemam para”. Oni koji vas pozivaju, sigurno bi to shvatili na dobar način. Ovako, sa praznim kovertama, sve ima predznak i nekulturnog i nepoštenog.

Problem sa praznim kovertama za nekoga je bila i lekcija. Pored kutije za darivanje mladenaca postavljaju i dežurnog svata, najčešće mlađu devojku, koja od onih koji ubacuju kovertu, traži samo jedno – da na njoj napišu svoje ime.

 

Komentari (4)

vodolijax

13.01.2019 09:11

Pa je'l vi svadbu pravite zbog koverata ili zbog delenja sreće sa prijateljima i rodbinom.Koji je to bezobrazluk,uzmu kredit da naprave svadbu i onda očekuju da im ga gosti vrate.Pruźite se onoliko koliko vam je ćebe.

Mlk

13.01.2019 09:21

Svako veselje se pravi radi razonode druzenja i veselja .Svako ko organizuje tako nesto treba da bude svestan da taj novac je nepovratan ,a zaradu na veselja i slavlja imaju samo ugostiteljski objekti koji pruzaju takvu uslugu. Ukoliko neko pravi slavlje a da mu gosti to otplate u kovertama onda i ne treba da pravi veselje.

Goga

13.01.2019 13:27

To se lepo sedne,svi koji daju novac potpisu se i tacno se vidi ko nije dao onda se lepo zovnu da im se zahvali i kazete da niste naisli na njihovu cestitku

Morava

13.01.2019 19:35

Ovo je veoma glupa prica, vise puta objavljivana. Ali...i, ako.je tacna, lako je ustanoviti čija je koverta. Na kovertama uvek piše od koga su...ko je doneo pare, tako da, pogledaš lepo spisak zvanica, pa uporedis sa kovertama, i čijeg imena nema....taj je.