Bolnica
Printscreen
Svinja

Profimedia

Svinja, Foto: Profimedia

Zbog sprečavanje širenja afričke kuge svinja, veterinarska stanica Kikinda upozorava uzgajivače svinja da je usled povećanog rizika od pojave zarazne bolesti tih životinja u Srbiji, posebno u pograničnoj zoni sa Rumunijom, neophodno u gazdinstvima sprovesti biosigurnosne mere.

Miroslava Obadić:

"Deo banatske pogranične oblasti je naročito rizičan jer se svinjska kuga u Rumuniji iz severozapadnih proširila i na zapadne i jugoistočne delove te zemlje. Prošle godine je u Rumuniji ubijeno 50.000 zaraženih životinja, dok sada taj broj doseže i nekoliko stotina hiljada".

- Potrebno je obaviti vakcinaciju protiv klasične kuge svinja, ne hraniti svinje pomijama, menjati obuću i presvlačiti se pri ulasku u objekat, prati ruke pre ulaska i posle izlaska iz objekta, ne razmenjivati namirnice od svinjskog mesa, ne vršiti transport i prodaju svinja bez zdravstvenog uverenja, kao i vozilima koja nisu dezinfikovana - upozorava Snežana Tomić, direktorka veterinarske stanice Kikinda.

Pročitajte još:

Ona za „Alo!“ naglašava da je situacija veoma ozbiljna i da svi uzgajivači tako i shvate ovo upozorenje.

- Situacija u kojoj se nalaze gazdinstva na teritoriji Kikinde je visokorizična, a u slučaju ove bolesti nadležne službe sprovodiće radikalne mere suzbijanja - naglasila je Tomićeva.

Virus se među svinjama prenosi najčešće putem hrane, ali se ne prenosi na ljude i druge životinje. Za afričku svinjsku kugu ne postoji terapija niti vakcina: u slučaju pojave bolesti, sprovode se radikalne mere uništavanja životinja na zaraženom području.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede detaljno su predočeni pravilnici, priručnici, kao i video-uputstva za sprečavanje širenja te zarazne bolesti u Srbiji.