Komunalna policija, komunalci
Alo!/Nenad Vujanović
Komunalna policija

Alo / Nenad Vujanović

Komunalna policija, Foto: Alo / Nenad Vujanović

* Usvojen novi Zakon o komunalnoj policiji

* Dobili su potpuno nova ovlašćenja

* Novim zakonom predviđena je i obuka određenog broja komunalnih milicionera za postupanje prema maloletnicima


Zakon o komunalnoj miliciji, koji je pre nekoliko dana usvojen u Skupštini Srbije, i dalje je glavna tema. Iako se svi slažu da je neophodno zavesti komunalni red u mnogim gradovima, i dalje postoje brojna pitanja i nedoumice oko nadležnosti komunalnih milicionera.

Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika komunalne policije u Beogradu, tim povodom poručuje da građani nemaju razloga za bilo kakve sumnje jer je njihov prvenstveni zadatak uspostavljanje komunalnog reda i zaštita životne sredine.

- Mi smo pre svega u službi građana i cilj ovog zakona je da se služba komunalne milicije učini svrsishodnijom i kvalitetnijom kako bi se poboljšao život svih nas - kaže on.

Komunalna policija, komunalci

Alo!/Vladimir Marković

Komunalna policija, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Vozač je dužan da zaustavi auto na zahtev komunalnog milicionera. Ali šta se događa ukoliko neko odbije da zaustavi automobil ili pokuša da pobegne sa mesta komunalnog prekršaja...

- Ako se vozač ne zaustavi kada ga zaustavlja komunalac ili pokuša da pobegne, milicioner ima pravo da slika tablice i obavesti policiju, koja će utvrditi ko je vlasnik vozila. On je dužan da po prijavi komunalne milicije dostavi tačne podatke o tome ko je vozio auto u trenutku komunalnog prekršaja i za to snosi sankcije. Komunalci nemaju nadležnosti da krenu u poteru za prekršiocem niti su za to obučeni, već će to kao i dosad raditi isključivo policija - pojašnjava Šekularac.

Pročitajte još:

Za zaustavljanje vozila komunalci će koristiti uobičajene policijske stop-palice, a ako se ukaže potreba, možemo da koristimo i svetleće, koje se vide u mraku ili po smanjenoj vidljivosti.

- Milicioneri će morati i da prođu obuku kako da bezbedno zaustave vozilo, a da ne ugroze svoju niti tuđu bezbednosti ili protok saobraćaja. Ovu obuku će sprovoditi policija - kaže naš sagovornik.

Komunalna policija, komunalci

Alo!/Vladimir Marković

Komunalna policija, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Pored toga što mogu da zaustave auto u prekršaju, komunalci će imati pravo i da ga pregledaju. Ako se vozač usprotivi tome, to će se tretirati kao ometanje milicionera u vršenju dužnosti. Pa tako ako neko ne stane milicioneru ili mu ne dozvoli pretres vozila, biće kažnjen novčano i to sa 10.000 dinara fizičko lice, 25.000 preduzetnik i 50.000 pravno lice.

Novim zakonom predviđena je i obuka određenog broja komunalnih milicionera za postupanje prema maloletnicima.

- To podrazumeva edukaciju za pristup i postupanje sa maloletnim osobama koje krše komunalni red. Obučeni milicioneri tačno će znati kako da se ponašaju u određenim situacijama, ali i da procene kada je potrebno pozvati roditelja ili staratelja. Međutim, to se neće primenjivati dok se ne steknu zakonski uslovi - ističe Šekularac.

Preporučujemo još: