Poplava u Veneciji
Foto: Tanjug 29.10.
Poplava u Veneciji

Foto: Tanjug 29.10.

Poplava, ilustracija, Foto: Foto: Tanjug 29.10.

Naime, za ukupno pet dana, na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje očekuje se od 80 do 120, a na istoku i jugoistoku od 40 do 80 litara kiše po kvadratnom metru.

Pročitajte još:

Samo za prva dva dana očekuje se da ukupna količina padavina u većini mesta bude od 20 do 40, a u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru.

Slavomir Stevanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), kaže da je štab za vanredne situacije već u pripravnosti. On ističe i da najave ukazuju da bi situacija na Savi mogla da bude ozbiljnija i da se vrh talasa u Srbiji očekuje u četvrtak ili petak. Dodaje da Šabac ima deonicu koja je osetljiva na velike vode.

- Nad regionom je snažan ciklon, koji malim pomeranjem može da izazove značajnije padavine na teritoriji na kojoj se to nije očekivalo - navodi Stevanović.
Iz RHMZ-a upozoravaju da će vodostaj na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, od danas do 17. maja biti u umerenom i većem porastu, sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Vodostaj na Savi će, kako navode u RHMZ-u, narednih sedam dana biti u većem porastu, sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja.
Inače, u celoj Srbiji je na snazi žuti i narandžasti meteoalarm.

Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da su najavljene padavine u Srbiji višestruko manje od količine kišnih padavina koje su izazvale poplave u maju 2014. On je podsetio da je u maju 2014. u jugoistočnim delovima zemlje palo 80 litara po kvadratnom metru, dok je u zapadnoj Srbiji palo čak 200 litara po kvadratnom metru.

Meteorolog Nedeljko Todorović

Alo!/Ana Paunković

Meteorolog Nedeljko Todorović, Foto: Alo!/Ana Paunković

Do problema, kako su nadležni najavili, može doći i u urbanim sredinama, u situacijama kada kanalizacija ne može da povuče celokupnu količinu vode, ali su nadležne službe i za to spremne.

Marić: Pripravni svi timovi

Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije, izjavio je da su zbog najavljenih padavina sve nadležne službe za zaštitu i spasavanje u pripravnosti.

- Sve jedinice sektora za vanredne situacije, timovi za poplave, stavljeni su u stanje pripravnosti, kao i Žandarmerija, interventne jedince policije, Vojska Srbije i Civilna zaštita - rekao je on i istakao da će nadležne službe na kritičnim tačkama imati timove spremne da, ukoliko bude bilo potrebno, reaguju i spasavaju ljudske živote.

Mihajlovićeva: Javna preduzeća da preduzmu sve mere

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naložila je svim javnim preduzećima i agencijama iz resora da zbog obilnih padavina koje je najavio RHMZ preduzmu sve mere u cilju otklanjanja mogućih negativnih posledica po infrastrukturu i odvijanje saobraćaja.

Puzović: Kritično u brdsko-planinskim područjima

Goran Puzović, direktor „Srbijavoda“, rekao je da obilne padavine koje se očekuju ne bi trebalo da dovedu do poplava i istakao da građani treba da budu oprezni i slušaju upozorenja i najave, ali da se ne očekuje 2014. godina.
- Kritična mesta su brdsko-planinska područja, Krupanj, Osečina, Ljubovija, Valjevo, Paraćin, Svilajnac, Petrovac na Mlavi - kaže on.