Korona, vakcina
Shutterstock/M-Foto
Korona, vakcina

Shutterstock/M-Foto

Korona, vakcina, Foto: Shutterstock/M-Foto

- Masovna vakcinacija se očekuje u prvom kvartalu ove godine - naveo je državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i dodao da će se i dalje očekivati sporadični slučajevi zaražavanja.

On je na konferenciji za novinare najavio da se 350.000 doza vakcina očekuje do marta sledeće godine i istakao da se neće dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koju ne odobri Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja nije bezbedna i efikasna.

Mirsad Đerlek

printscreen

Mirsad Đerlek, Foto: printscreen

Prema rečima Đerleka, medicinski radnici, policija i vojska biće prve tri kategorije stanovništva koje će pristupiti masovnoj vakcinaciji.

- Treba biti oprezan sa prognozama, ali posle druge doze vakcine, moći ćemo da kažemo da smo bezbedni - rekao je Đerlek.

On je pojasnio da je u četvrtak došlo 20 doza "sputnjik" vakcine i još jednom ponovio da će vakcine biti besplatne uprkos teškoj ekonomskoj situaciji. Kako je objasnio ALIMS ima zakonski rok od četiri meseca da odgovori na zahteve.

- ALIMS će učiniti sve da da mišljenje i ranije, ali nikako na uštrb bezbednosti pacijenata, već imajući u vidu da nam je svaki dan važan za vakcinu, jer je prokuženost 20 odsto, pa se kolektivni imunitet može steći jedino imunizacijom. Zato je važno da je što pre dobijemo - rekao je Ðerlek.

Govoreći o „fajzerovoj“ vakcini Đerlek je rekao da će se raditi i tri smene kako bi se vakcine proverile.

- Mi smo ozbiljna država, poštujemo sve zemlje koje su razvile vakcinu, ali najviše verujemo svojim institucijama. Podvlačim, ako naše relevantne institucije ne daju zeleno svetlo, vakcinacije neće biti – naveo je Đerlek. 

Đerlek je rekao i da Krizni štab funkcioniše tako da svako ima pravo na svoje mišljenje.

- To mišljenje profesora Tidorovića i Kona ja cenim i oni su pokazali da svoj posao rade na najbolji način. Prilikom odlučivanja odlučuju svi članovi Kriznog štaba - naveo je on, odgovarajući na pitanje o tome da li su mere zakasnile.

Pročitajte još: