sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme
Alo!/Nenad Vujanović
sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme

Alo!/Nenad Vujanović

sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Minimalna temperatura, pak, u narednih mesec dana neće ići ispod minus tri, tako da možemo reći da prave zime još nema na vidiku.

Sutra će u pojedinim kotlinama i nizijama i u istočnoj Srbiji u toku većeg dela dana biti tmurno i maglovito, uz mraz i slab vetar promenljivog pravca. U brdsko-planinskim predelima biće pretežno sunčano, u Banatu i Pomoravlju pojačan jugoistočni vetar doneće razvedravanje, a magla će se podići.

Najniža temperatura od -7 do -2 stepena, a najviša dnevna od -1 do 4 stepena, u mestima sa više sunčanih intervala do 9 stepeni.

U Beogradu će do sredine dana biti mraz i magla uz poledicu. Posle podne i uveče pojačavan jugoistočni vetar podićiće maglu i razvrediće se. Najniža temperatura oko -3 stepena, a najvisa oko 2 stepena.

U subotu se jutarnja magla očekuje izvan košavskog područja, gde će duvati umeren i jak, a na jugu Banata i olujni jugoistočni vetar. U toku dana malo do umereno oblačno i suvo, samo će se po pojedinim kotlinama i u Timočkoj Krajini magla ili niska oblačnost zadržavati veći deo dana.

U nedelju i ponedeljak ponegde na zapadu i jugu Srbije slab sneg, a zatim do kraja perioda pretežno oblačno, stabilno i uglavnom suvo.

Da zime još nema, potvrđuje i činjenica da ni snega nema ni u najavi. Naime, u prognozi za Beograd naznačena su samo tri dana tokom kojih može da bude nekih snežnih padavina, preciznije 19, 23. i 31. januar. Međutim, za period od 1. do 31. januara, bilo ih je i mnogo više, pa opet snega nismo videli.

Na planinama, ipak, sneg

Dok Beograđani i Vojvođani, naročito oni najmlađi, željno iščekuju sneg, na planinama će biti drugačija situacija. Tako na Zlatiboru u narednih mesec dana možemo očekivati skoro 15 dana tokom kojih će biti snežnih padavina, a slične su i prognoze za Kopaonik. To će sigurno obradovati sve skijaše, ali i ljubitelje igara ili šetnje po snegu.

Kada će se Beograd zabeleti?

Prvi sneg u prestonici se najduže čekao 1951. godine kada se Beograd prvi put zabeleo 19. januara. Navikli smo da je snega sve manje poslednjih godina, ali ako se prognoze obistine i prvi mesec u godini prođe bez snega, prvi put će se desiti da imamo novembar, decembar i januar bez ijednog dana snega. Nešto slično viđeno je jedino zime 1950/1951. Tada smo od novembra do marta imali samo jedan dan sa snegom koji se zadržao na površini.