Porodilište Babica Bebe Novorođenčad
Shutterstock
Porodilište Babica Bebe Novorođenčad

Shutterstock

Porodilište Babica Bebe Novorođenčad, Foto: Shutterstock

Odluka o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju (VTO) usvojena je na jučerašnjoj sednici gradske skupštine kao podrška parovima koji žele da dobiju potomstvo.

Država obezbeđuje tri pokušaja vantelesne oplodnje, a lokalna samouprava finansiraće naredne pokušaje za parove sa teritorije Loznice.

Tanje Glišić Matić, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, saopštila je odbornicima da odluka obuhvata troškove postupka VTO i neophodne terapije, a naknada može biti u maksimalnom iznosu do 350.000 dinara.

- Pravo na naknadu troškova VTO imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, za izbegla i interno raseljena lica najmanje tri godine, žene koje u momentu podnošenja zahteva nisu navršile 45 godina, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sa sekundarnim, odnosno posle prvog deteta nema druge trudnoće kao i da prethodna tri pokušaja o trošku države nisu bila uspešna. Prednost za ostvarivanje prava na naknadu za VTO imaju parovi koji nemaju dece - kazala je ona.

Javni poziv raspisuje Gradsko veće najkasnije do 31. marta svake godine pod uslovom da ima raspoloživih budžetskih sredstava, a zahtev je moguće podneti u roku od šest meseci od dana raspisivanja. Grad će formirati komisiju u kojoj će biti socijalni radnik ili psiholog, dva ginekologa i dvoje zaposlenih u gradskoj upravi i ona će jednom mesečno donositi rešenja.

Loznica već ima niz mera kojima podstiče rađanje, pravo na novčanu jednokratnu pomoć majci za rođeno dete, nezaposlenim roditeljima do navršene prve godine deteta, pravo na jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju i majke za prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno, četvrtorođeno dete, blizance i trojke, a podršku dobijaju i bračni parovi prilikom sklapanja prvog braka, zašta Loznica izdvaja jednu prosečnu neto zaradu.