"DECA SE NE ODUZIMAJU ZBOG SIROMAŠTVA, ZNAČI DA JE TU BILO NEŠTO MNOGO GORE" Dmitrović o slučaju Đorđa Joksimovića kome su oduzete tri ćerke

Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca, tri ćerkice oduzete su pre pet godina, otkada traje njegova neprekidna borba da ih vrati. Njegova teška životna priča pretočena je i inspirisala je film "Otac", posle čega je uzburkala javnost koja se pita zašto se Joksimoviću deca još nisu vratila.

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović, Foto: Printscreen

O ovom slučaju, veoma delikatnom i važnom, govorio je i ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović u jutarnjem programu TV Prva.

On je najpre istakao da je film "fikcija, nadogradnja, te je u središte pažnje došao čovek koji suznih očiju kleči i moli da mu se deca vrate".

- To je sve u redu, njegov bol niko ne dodiruje... Ali sad niko ne spominje tu decu. Ta deca nisu oduzeta zato što je to nekome bio hir. Ne oduzima se roditeljima roditeljstvo zbog siromaštva. Ako samo taj faktor postoji. Znači da je bilo nešto mnogo gore od toga što ja neću i ne mogu da kažem. Ko je oduzeo? Sud. Na osnovu onoga što je Centar za socijalni rad sa stručnim ljudima procenio kako ta deca i u kojim okolnostima rastu - istakao je Dmitrović.

Kako je rekao, "jedan sud, drugostepeni i Apelacioni su potvrdili tu odluku". Centar za socijalni rad, dakle, ne može da vrati decu Joksimoviću, već onaj koji ih je oduzeo, a to je sud.

Đorđe Joksimović, Foto: Printscreen/Facebook

- Ko bi tu imao motiv, da oduzme decu? Sad ide teorije hoće da prodaju decu u Švajcarskoj... Do te mere se banalizuje bol tog čoveka. Ljudi iz Centra za socijalni rad pate zajedno sa tim ljudima - zaključio je Dmitrović.

Podsetimo, Zaštitnik građana je, po prispeću dokumentacije Centra za socijalni rad u Kragujevcu i iz dokumenta dobijenih od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, počeo kontrolu pravilnosti postupanja ovog centra povodom izmeštanja troje dece Đorđa Joksimovića u hraniteljsku porodicu i njegovog delimičnog lišenja roditeljskog prava.

Zaposleni u ovoj instituciji počeli su utvrđivanje činjenica i načina rada nadležnog centra na osnovu obimne dokumentacije, koja je Zaštitniku građana stigla u ponedeljak posle podne, kao i utvrđivanje činjenica iz dokumenata, koja su dobijena u četvrtak 21. januara 2021. godine od nadležnog ministarstva, kako se navodi se iz ove ustanove.

Dokumentaciju bi trebalo da dostavi i Đorđe Joksimović, koji je tu mogućnost nagovestio prilikom razgovora sa Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem 21.januara 2021. godine.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da jedan građanin Republike Srbije već godinama pokušava da pod starateljstvo vrati svoje troje dece koja su smeštena u hraniteljsku porodicu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra i resornog ministarstva.

BONUS VIDEO:

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi