GIŠKA SVETAC? Njegovo telo je netruležno, to je posvedočio i sam Amfilohije (FOTO/VIDEO)

Prošlo je 29 godina od smrti viteza srpskog naroda

Pomen Đorđu Božoviću Giški, Foto: Alo.rs

Na beogradskom Centralnom groblju i groblju Martinika u Kučima u Crnoj Gori, danas se služio godišnji parastos Đorđu Božoviću - Giški, ratniku, sportisti i osnivaču Srpske garde, na dan njegovog ubistva.

Giška, Foto: privatna arhiva

Legendarnom Giški počast su odali njegova sestra Slavica Božović, bratanica operska pevačica Tamara Nikezić, kum Zdravko Vuletić kog je upokojeni krstio smrtnog dana i još nekoliko prijatelja.

Ovom prilikom Giškina sestra Slavica je iz svog stana u Beogradu donela srpsku zastavu kojom je ogrnula bratovljevu bistu.

Za vreme davanja pomena na Centralnom groblju u Beogradu, gde je Đorđe Božović - Giška bio sahranjen, sveštenik je služio parastos na groblju Martinika u Kučima, Crnoj Gori, gde je 2017. godine telo ubijenog sportiste prebačeno.

Specijalno za portal Alo.rs Giškina sestra Slavica Božović dala je video klip sa davanja pomena u Crnoj Gori.

Rođaci, kumovi i prijatelji Đorđa Božovića Giške podsetili su da je ovaj veliki čovek ubijen na današnji dan u 15:50h, a da je jednom prilikom rekao: "Ako me donesete mrtvog, sahranite me u Kučima". Oni pritom ističu da kada su na Giškinu 26-togodišnjicu, njegove i posmrtne ostatke njegovih roditelja Milene i Gavrila, prenosili iz Beograda u Kuče, na groblje Martinika, da je Giškino telo bilo netruležno! To su posvedočili sveštenik Džomić koji je služio pomen i sam mitropolit crnogorsko-primorske SPC Amfilohije.

Zainimljivo je istaći da je osim kulta u narodu, potrebno da je budući svetitelj živeo na "glasu svetosti", što znači da je tokom života bio bezuslovno privržen ispovedanju hrišćanske vere - objašnjavaju u Srpskoj patrijaršiji. Prema njihovim rečima, dokaz svetog života jeste i netruležno telo posle smrti, ili točenje mira iz moštiju. Čudesna isceljenja, za razliku od katolika, kod nas nisu obavezan element pribrojavanja nove ličnosti svetima. Mnogo je važniji lik istinskih bogotražitelja koji budući svetitelji izgrađuju za života.

Pomen Giški 1992. godine:

 .

On je vitez srpskog naroda

Zanimljivo je i priča da je pred odlazak na ratište u Gospić, Đorđe Božović - Giška otišao kod svoje mame Milene da se pozdravi i rekao: "Idem, majko, u Gospić, da poginem za svoj narod". Iguman koji je Gišku ispovedio pred njegov odlazak na ratište, kazao je da od Giške nikada u životu nije sreo tolikog vernika i iskrenijeg pokajnika. Stoga je Giške za svoje rođake, kumove i prijatelje apsolutni heroj i vitez srpkog naroda.

  .

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi