Srednja škola u Rači
P. Parezanović / Alo!
Srednja škola u Rači

P. Parezanović / Alo!

Srednja škola u Rači, Foto: P. Parezanović / Alo!

Kako „Alo!“ saznaje proslava punoletstva organizovana je u jednom manjem kafiću, u koji se naguralo čak 80 osoba i pored toga što je zabranjeno okupljanje više od 30 ljudi i što u ugostiteljskim objektima mora da postoji razmak između stolova i da se poštuju druge epidemiološke mere.

Preporučujemo:

Sanja Radojević, direktorka Srednje škole „Đura Jakšić“, kaže za „Alo!“ da škola nije zatvorena, da svi iz smene u kojoj su zaraženi učenici nastavu prate onlajn, a druga smena nastavu pohađa u školi uz strogu primenu svih epidemioloških mera.

Srednja škola u Rači

P. Parezanović / Alo!

Sanja Radojević, direktorka Srednje škole „Đura Jakšić“, Foto: P. Parezanović / Alo!

- Škola ima 253 đaka u 11 odeljenja. Smena u kojoj su zaraženi učenici sada nastavu pohađa onlajn, a tako će biti i naredne sedmice, jer su svi učenici koji su bili sa obolelima u kontaktu u izolaciji. Pozitivni na virus su maturanti i učenici trećeg razreda, koji su bili na proslavi punoletstva - kaže za „Alo!“ direktorka škole. 

Dr Olivera Jeremić Ilić, pedijatar u račanskom Domu zdravlja „Miloje Hadžić Šule“, kaže da sa velikom pažnjom prate razvoj situacije.

Napominje da osim u Srednjoj školi, zaraženih ima i u Osnovnoj školi „Karađorđe“, kao i u vrtiću. U OŠ „Karađorđe“ zaražen je jedan učenik, a u Predškolskoj ustanovi troje. Takođe, sa područja opštine Rača zaražena je i jedna učenica koja pohađa Srednju medicinsku školu u Kragujevcu.

- Najvažnije je da su sva ova deca na kućnom lečenju, što ukazuje da su simptomi blagi. Izuzetno je važno da roditelji, kada primete simptome bolesti brzo reaguju i ne leče decu sami. Takođe, deca treba da budu kod kuće, da se spreči širenje bolesti - objašnjava za „Alo!“ doktorka.

Iz opštine Rača kažu da su inspekcijskim službama Šumadijskog okruga, pošto u Rači nemaju inspektora za tu oblast, poslali zahtev da se pojača kontrola rada ugostiteljskih objekata. 

Neće da testiraju decu!?

Inače, dopisniku „Alo!“ javio se roditelj jedne učenice trećeg razreda srednje škole i rekao da nekoliko roditelja izbegava da decu pošalje na testiranje, iako su simptomi ozbiljniji nego kod onih koji su u izolaciji, pa čak ih i puštaju da se kreću van kuće. On se, takođe, žalio da deca nisu mogla da se testiraju u kovid ambulanti u Rači, već su putovala u Kragujevac.

Pročitajte još: