korona virus
EPA
korona virus

EPA

Foto: EPA

Nijedan radnik Doma zdravlja u Kuršumliji nema izolovan korona virus tvrdi direktorka DZ Uranija Petrović, reagujući na navode pojedinih medija o stanju u toj ustanovi, koji, kako kaže, uznemiravaju javnost.

"Do današnjeg dana nijedan radnik Doma zdravlja u Kuršumliji nema izolovan virus korone. Tačno je da su tri radnika na grudnom odeljenju Opšte bolnice u Prokuplju, ali nije dokazan virus korone", poručila je sinoć Petrović.

Pojedini lokalni mediji objavili su da je jedan lekar DZ Kuršumlija, nakon što je primetio da ima simptome koji ukazuju da je inficiran korona virusom, u petak zatražio pomoć u posebnom Odeljenju za izolaciju i prijem zaraženih DZ.

Dr. Petrović u saopštenju nije komentarisala te navode, već kaže da je istina da je desetak radnika otvorilo bolovanje, ali dodaje da će ta bolovanja biti preispitana i svima će se uzeti bris na koronu u naredna dva do tri dana.

"Inače, dobili smo dopis od Ministarstva zdravlja da bolovanja mogu samo da se pravdaju za korona pozitivne radnike, jer je sada vanredno stanje i svaki zdravstveni radnik mora maksimalno da da svoj doprinos u zaštiti naših pacijenata", ističe Petrović.

"Svi radnici od prvog dana nose zaštitnu opremu, snabdeveni smo kako svom neophodnom opremom, tako i sa svim lekovima i izlazimo na svaki poziv pacijenata. Od danas nam radi Privremeno respiratorno odeljenje sa 10 kreveta koje smo formirali i opremili u zgradi fizikalne medicine", kaže Petrović.

Na tom odeljenju, kako je dodala, planirano je da se leče lakši slučajevi koji budu pozitivni na COVID-19.

"Ja se nadam da neće biti potrebe za proširivanjem ovog smeštaja a to će zavisiti najviše od naših građana. Ako sede kod svojih kuća biće sigurno tako. Danas se u respiratornu ambulantu javio samo jedan pacijent. Sve sumnjive pacijente šaljemo na bolničko lečenje i za uzimanje briseva, a oni koji nisu poslati nisu sumnjivi", dodaje direktorka Doma zdravlja.

Prema njenim rečima, na teritoriji opštine Kuršumlija do sada su dva pacijenta zaražena korona virusom i oni su posle nekoliko dana lečenja u prokupačkoj bolnici pušteni kući.

"Ostanite kod kuće", poručuje na kraju dr. Uranija Petrović.