sniženje, popust, tržni centar, butik, izlog, kupovina
Rajko Ristić
sniženje, popust, tržni centar, butik, izlog, kupovina

Rajko Ristić

Foto: Rajko Ristić

Naime, sve više prodavnica odeća u Srbili, ali i regionu muči muku sa kupcima koji vraćaju odeću pod izgovorom da je u pitanju roba sa greškom, da bi se na kraju ispostavilo da su odeću nosili, pa vratili!

Reč je o zloupotrebljavanju dobre poslovne prakse koja omogućuje potrošačima da kupljenu odeću i obuću zamene ili dobiju povrat novca. Kupci, naime, ciljano uzimaju određeni odevni predmet, obuku ga i vraćaju u roku od nekoliko dana u radnju.

Pročitajte još:

 

 

Takva praksa uzela je maha zbog snimanja za društvene mreže, najviše za Instagram, kojem je najsklonija mlađa populacija. Princip je takav da se osoba fotografiše u određenoj odevnoj kombinaciji koju potom vraća natrag u butik, uzima novi komad i tako unedogled.

U slučaju, pak, neodobravanja reklamacije, kupci se služe raznim smicalicama kako bi dokazali da su kupili robu s greškom i da zato treba da dobiju natrag svoj novac.

 

- Obično rašiju šav navodeći kako je pukao dok su se saginjali ili sedali, što govori o nekvalitetnoj izradi. To, naravno, nema veze s istinom. Osim toga, devojke bi znale da dolaze s potpuno odlomljenom petom neke salonke tražeći novac dva dana nakon kupovine. E, sad ti dokaži da to nije istina, odnosno da je mušterija sama pukla tu petu jer joj više ne trebaju salonke u plavoj, već u crvenoj boji. U takvim slučajevima je zbilja teško dokazati i kupac obično pobeđuje, a radnja je na gubitku jer ta roba ide u otpis - pričaju prodavačice koje se svakodnevno susreću s ovakvim situacijama.

Komentari (2)

prodavacica

05.12.2018 09:50

A gde je probanje po kabinama i namerno cepanje u njima zbog popusta kao i unistavanje sminkom. Onda trazenje novca nazad za nesto sto je kupljeno pre god i vise dana jel je otpalo dugme. Vracanje vesa koji je nosen a po misljenju jace polovine nije dovoljno sx. Onda probanje istog u toku menstrualnog ciklusa, naravno slucajno zamazanog pa gurnutog u dzep neke jakne.Ljudi ne kupujete frizidere sa 5 god garancije vec rite za jednu sezonu.Prada ne uvazava reklamacije posle god dana a sto bi mi.

prodavacica

05.12.2018 09:55

A da i najbitnije pitanje od svih, a vazi za sve pomodarce nadolazecih brendova sa krs stvarima, dal ste na nbg buvljaku vracali gace od 50 din, dal ste ih probali na istom isto vazi i za carape, majice i sakoe. I dal kad ste dosli kuci videli da vam majica bas i ne stoji isli da je menjate( ako i jeste) velika verovatnoca je da ce vas trgovac oterati u 3pm ne zeleci ni velicinu da vam menja a kamoli vrati novac. Prema tome ne preterujmo i ne davati sebi za previse prava