Prostitucija, prostitutke
Masanori Jošida
Prostitucija, prostitutke

Masanori Jošida

Prostitucija, prostitutke, Foto: Masanori Jošida

Jedan od gorućih problema vlasti na Kosovu jeste trgovina ljudima. Od početka prošle godine, zabeleženo je 343 slučaja nestalih osoba, tvrdi kosovska policija. Što je alarmantan podatak. Čak 248 slučajeva prijavljeno je tokom prošle godine, dok se za šest meseci ove zabeleženo 95 nestanaka.

Javna kuća

Printskrin/ Google maps

Kosovska policija, međutim, nije htela da saopšti pozadinu rešenih slučajeva, odnosno da precizira da li su ovi nestanci povezani sa ilegalnom migracijom, ugovorenim brakovima ili je u pitanju sve masovnija trgovina ljudima zarad prostitucije i trgovine organima.

Prema nekim podacima koje je predstavila kosovska policija, u januaru ove godine, slučajevi trgovine ljudima tokom 2018. godine su smanjeni u odnosu na prethodnu godinu. Tokom 2018. godine, broj žrtava trgovine ljudima je bio 15, a u 12 njih žrtve su bili građani Kosova. Godinu dana ranije, u 2017, broj žrtava bio je dvostruko veći, a od 32 žrtve, 25 su bili građani tzv. Kosova.

Pročitajte još:

Pouzdano se zna da je nekoliko slučajeva nestanaka povezano sa trgovinom ljudima, a žrtve su uglavnom bile žene i devojčice.

Službenica u Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSZ), u Vladi Kosova, Adile Šakiri, izjavila je za Radio Slobodnu Evropa da je svih 17 žrtava koje su zbrinute u državnim skloništima za žrtve trgovine ljudima bilo ženskog pola, kao i da su gotovo sve bile maloletne.

Hitna pomoć

Tanjug/Tanja Valič

- Ukupno 17 žrtava trgovine ljudima je bilo zaštićeno tokom prošle godine, gde je jedna od žrtava bila sa decom... Sve zaštićene žrtve bile ženskog pola. Njih 14 bilo je maloletno. Kad je državljanstvo u pitanju, 12 je sa Kosova, a ostali su internacionalni. Nakon zbrinjavanja u vladinom skloništu, sve žrtve su prebačene reinegracioni centar u sklopu nevladinih organizacija koje su partner Ministarstva za rad i socijlano staranje - izjavila je ona.