Beograd Nova godina
Alo!/Ana Paunković
Beograd Nova godina

Alo!/Ana Paunković

Beograd Nova godina, Foto: Alo!/Ana Paunković

Pogledajte u prognozi kakve vremenske uslove možemo očekivati od petka pa sve do Božića.

Petak (28. 12.)

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, sutrašnji vremenski uslovi nalikovaće današnjim: u celoj zemlji će biti oblačno i uglavnom suvo. Na istoku Srbije mogla bi da promakne koja kap kiše. Maksimalna temperatura kretaće se od pet do 10 stepeni, a u Beogradu, živa na termomeru neće preći osmi podelak.

Subota, nedelja, ponedeljak (29, 30, 31. 12.)

Tokom ova tri dana vreme će biti pretežno oblačno i postojaće uslovi za slabu kišu i susnežicu, a u brdsko-planinskim predelima čak i sneg.

- Može da se desi da u jutarnjim ili večernjim časovima sneg padne i u nižim predelima, ali neće se zadržati, jer će dnevne temperature biti u plusu: između dva i sedam stepeni. Jutarnje temperature bi mogle biti oko nule - objašnjava Đurić.

Novogodišnja noć (31. 12.)

Tokom same novogodišnje noći se očekuje razvedravanje i suvo vreme u većini delova zemlje, kaže sagovornik, i napominje da bi na jugu Srbije trebalo očekivati pojavu slabih padavina: kišu, susnežicu i višim predelima sneg.

- Novogodišnja noć će biti prijatno hladna, temperatura će biti oko nule, sa blagim varijacijama ka pozitivnim i negativnim vrednostima, bez ekstremnih pojava - kaže Đurić.

Pročitajte još:

Meterolog je napomenuo da će prevashodno u nedelju, ali i ponedeljak, duvati umeren do jak severozapadni vetar, što je posledica anticiklona koji se nalazi nad zapadnom Evropom. Nasuprot njemu, nad istočnim Mediteranom naći će se ciklon, a naše područje upravo između ta dva sistema, što nam donosi vetar i padavine u narednim danima.

Ovo će mnoge razočarati jer za Novui godinu žele da vide pahulje koje bi ulepšale doživljaj.

Utorak, sreda, četvrtak (1, 2, 3. januar)

Suvo vreme uz jutarnje mrazove očekuje nas u prvim danima 2019. godine. Temperatura će biti u plusu, ali sa maksimalnih pet stepeni.

Petak, subota, nedelja (4, 5, 6. januar)

U danima koji će prethoditi Božiću, nude nam se dva moguća scenarija, koja je prema trenutnim meteorološkim podacima trenutno nemoguće precizno predvideti, a odrediće ih nijanse.

- Postoje uslovi za jako zahlađenje sa snegom, kada bi bilo pravo zimsko vreme i par ledenih dana, što znači da temperatura ne bi prešla nulu. To upravo zavisi od uticaja dve sukobljene mase, odnosno anticiklona severno od nas i ciklona koji je južno. Postoje naznake da će nas zahvatiti polarni prodor sa severa, ali nijanse mogu da presude i za preciznu prognozu je još uvek rano - objasnio je sagovornik.

Ako se ostvari ovakav scenario, padavine bi trajale oko tri dana, te bi za Božić moglo da se razvedri.

- Vedar dan nakon padavina obično bude i veoma hladan, napominje meteorolog.

U slučaju da prevlada južna, toplija masa, pred Božić će biti toplo i kišovito, tako da u oba slučaja valja računati na padavine.