Ustoličenje patrijarha Porfirija
Alo!/Marko Metlaš
Ustoličenje patrijarha Porfirija

Alo!/Marko Metlaš

Ustoličenje patrijarha Porfirija , Foto: Alo!/Marko Metlaš

Na svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja se održava u Sabornoj crkvi u Beogradu, u tron Svetog Save uveden je 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve, arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije, doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Ustoličenje počinje svetom arhijerejskom liturgijom, na kraju koje se kao simboli patrijararške vlasti novom patrijarhu uručuju insignije - panagija srpskih svetitelja, žezlo i bela pana. Tokom uvođenja novog patrijarha u Svetosavski tron prisutni u hramu tri puta uzviknu - dostojan (aksios), a potom novi poglavar SPC održi besedu.

Panagiju srpskih svetitelja koju je kralj Aleksandar Karađorđević uručio 1920. godine prvom patrijarhu obnovljene Pećke patrijaršije Dimitriju nosili su i svi prethodni patrijarsi SPC. Novom prvojerarhu SPC se uručuje žezlo koje je prvi ponio patrijarh Maksim, čije mošti počivaju u Pećkoj patrijaršiji.

Bela pana s krstom je simbol čistote i uzvišenosti služenja i svedočanstvo da je patrijarh naslednik onih koji su svojom mučeničkom krvlju ubelili tron arhiepiskopa pećkih.

Ustoličenje patrijarha Porfirija

Alo!/Marko Metlaš

Ustoličenje patrijarha Porfirija , Foto: Alo!/Marko Metlaš

Posle ustoličenja patrijarh šalje svim autokefalnim pravoslavnim crkvama "mirno pismo" da je ustoličen, a svi crkveni poglavari mu odgovaraju pisanim putem i to se može smatrati aktom priznanja u pravoslavnom svetu.

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve patrijarh ima posebna prava časti, sveštenodejstva, reprezentacije i uprave. Patrijarh je predsednik Svetog arhijerejskog sabora, Svetog arhijerejskog sinoda, Patrijaršijskog saveta i Patrijaršijskog upravnog odbora.

Po pravu sveštenodejstva patrijarh načalstvuje svim bogosluženjima, osvećuje sveto miro, hirotoniše nove vladike uz sasluženje još najmanje dvojice episkopa. Po pravu reprezentacije patrijarh predstavlja Srpsku pravoslavnu crkvu pred ostalim autokefalnim pravoslavnim crkvama, državom, ali i stranim zemljama.

Patrijarh ima i pravo uprave, a to znači održava jedinstvo u jerarhiji SPC, postavlja dekretom službenike, upravlja misijskim područjima u inostranstvu.

Patrijarh sve dokumente SPC potpisuje zelenim mastilom. Svečani zvanični čin ustoličenja se vrši u manastiru Pećke patrijaršije, ali to nije vezano za neki rok, nego se taj rok naknadno određuje u skladu sa odlukom samog patrijarha, a i u dogovoru sa Sinodom SPC, prenose Nezavisne.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: