Nebojša Lalić
print screen RTS
Nebojša Lalić

print screen RTS

Foto: print screen RTS

Među preminulima i obolelima ima i radnoaktivnog stanovništva ali i starijih osoba, većina ima hronične pridružene bolesti.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Klinike za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke bolesti Nebojša Lalić kaže da dijabetes, ako je prethodno bio loše regulisan, napada različite organe, i čini ih manje otpronim na oluju koju proizvede korona virus u organizmu.

- Treba učiniti napor da dijabetes bude dobro regulisan, ali je u ovom trenutku to još potrebnije nego u običnom životu. Dijabetes, ako je prethodno bio loše regulisan napada različite organe, i čini ih manje otpornim na tu oluju koju proizvede virus, oluju zapaljenskih supstanci u organizmu koji razaraju prvenstveno pluća, ali i naročito srce i druge organe, koji su načeti dijabetesom - rekao je Lalić.

Prema njegovim rečima, iako, kaže nema tačne podatke, više od polovine onih koji su umrli imali su neregulisan dijabetes.

- Ja bih želeo da uputim sve naše obolele na sajt "Batuta", zatim na sajt organizacije pacijenata, i u apotekama će biti odštampanih uputstava i to su dva dokumenta. Jedan je o opštim informacijama, a drugi je ponašanje u uslovima bolesti u dijabetesu. To upustvo sadrži i informaciju i kako se doza leka može prilagoditi i time se može spremno dočekti eventualna infekcija - naveo je Lalić.

Ističe da zemlje koje se mogu podičiti savršenijim sistemom zdravstvene zaštiti, kao Italija, Španija i SAD imaju veliki broj umrlih.

- Sa ovom infekcijom je problem u tome što oboljevaju i umiru oni koji imaju izuzetno jak imunitet. Tu ima dosta stvari koje se ne znaju jer je virus nov. Procenat smrtnosti nije takav da se svaka infekcija kovidom završi smrtnošću. Mi smo u borbi da se prepozna i interveniše rano - kazao je Lalić.

Lalić navodi da se radi na duplom koloseku.

- Za one pacijente koji se ne mogu dobro regulisati i koji su u krizi se mogu javiti za konsultacije, tako da mi i dalje radimo sa pacijentima koji su u teškom stanju. Skoro pola kapaciteta, naše medicincske sestre su na Infektivnoj, tri doktora su u KBC "Dragiša Mišović". Pomažemo kao internisti u uslovima u kojima nema dovoljno lekara - istakao je Lalić.

Navodi da Medicinski fakultet radi, a bio je i domaćin i kineskoj delegaciji juče.

- Uvek smo tu da budemo mesto utvrđivanja novih doktrina. Mogu da budem ponosan na naše studente koji su inicirali telefonsku vezu sa pacijentima. Čestitam im Dan studenata. Oni su se nama priključili, a mi smo sa druge strane uspeli da na našem sajtu kompletiramo nastavu onlajn sisteomom. I to će ubrzano širim i do kraja sledeće nedelje će biti gotovo za specijalnističku, englesku i pripremnu nastavu. Ostaje nam praktični deo sa pacijentom koji nadam se da ćemo uspeti u leto da završimo - zaključio je Lalić.