Zejtinlik
Alo!/Jelena Mitrović
Zejtinlik

Alo!/Jelena Mitrović

Zejtinlik, Foto: Alo!/Jelena Mitrović

Đorđe Mihailović (90) čuvar srpskog vojničkog groblja u Solunu, Zejtinlika, dočekao je pripadnike Vojne i Policijske akademije iz Beograda koji će se sutra na ceremoniji povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta na groblju položiti vence i pokloniti se žrtvama rata, stihovima pesme Vojislava Ilića Mlađeg. 

Pročitajte još:

 

"Neznani tuđinče, kad slučajno mineš

Pored ovog svetog zajedničkog groba,

Znaj, ovde su našli večno utočište

Najveći junaci današnjega doba!

Roditelj je njihov: hrabri srpski narod,

Gorostas u svetskoj istorijskoj vojni,

Koji je sve staze iskušenja proš'o

I čiji su borci, divljenja dostoji..." - stihovi su pomenute pesme kojima časna starina dočekuje putnike namernike.

 

Za sutrašnju centralnu komemorativnu svečanost, kojoj će prisustvovati srpski i grčki državni zvaničnici sve je spremno, kaže deda Đorđe koji punih 58 godina čuva srpsko groblje, mesto na kom je sahranjeno 8.000 srpskih stradalnika, a ukupno 21.000 vojnika.

Na Zejtinliku smo sreli i Đorđevu suprugu Svetlanu (85). Kako kaže, par je u braku 58 godina.

Zejtinlik

Alo!/Jelena Mitrović

Svetlana Mihailović, Foto: Alo!/Jelena Mitrović

- Spojio nas je Đorđev stric jednom prilikom. On nas je oboje dobro poznavao i smatrao je da smo jedno za drugo. U Srbiji smo bili samo jednom, u Beogradu, dok smo ranije često posećivali Skoplje. Uprkos činjenici da ima 90 godina, Moj suprug nema godišnji odmor, zato nismo ni putovali. Đorđe svakodnevno dočekuje brojne turiste, iako nije u zavidnom zdravstvenom stanju - kaže ona pomalo zabrinuto. 

Dok je Đorđe za svakog posetioca pripremio "srpsku rakiju" i lozu, spretne ruke njegove supruge prave brojanice i drugi nakit za turiste.

Svetlana i Đorđe imaju ćerku i dve unuke. Na pitanje koliko njenom suprugu znači sutrašnji dan, obeležavanje 100 godina od proboja Solunskog fronta, starica sleže ramenima, i dodaje da nije sigurna, jer Đorđe to ne komentariše.

Naime, on je nedavno izjavo da će biti najsrećniji ako doživi obeležavanje veka proboja velikih ratnika u Prvom svetskom ratu. Ovo želja će mu se sutra ostvariti.