bolnica
Masanori Jošida
Vežbe

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

U medicinskom kartonu je pisalo da je devojčica bila zdrava - bavila se i plivanjem, ali, ipak, prvi trening i čas odbojke bili su kobni po njen život. 

Ipak, nije retkost da oni koji tek počinju da se bave sportom ili oni koji godinama treniraju preminu na treningu ili utakmici. Česti uzroci iznenadne smrti su aritmije, odnosno skrivena oboljenja kardiovaskularnog sistema, a sport je tada samo okidač, tvrde stručnjaci.

Crna statistika

- Tokom treninga 2012. preminuo reprezentativac i olimpijski kandidat Nemanja Nešić

- Lazar S. (17) iz Smedereva umro je posle treninga u veslačkom klubu 2014.

- Nemanja Kocić (18) preminuo je 2014. nakon nekontrolisanog vežbanja u teretani

Zakon o sportu je jasan - bez lekarskog uverenja dete ne može početi da trenira. Takođe, isti zakon propisuje sportski pregled dva puta godišnje, a oni koji planiraju da se bave sportom moraju ispuniti vrlo stroge zdravstvene kriterijume, kaže za naš list Dalibor Lalovac, profesor fizičkog i predsednik kluba Laki star.

- Preglede vrše licencirani sportski lekari, kojih u Beogradu ima oko 20. Lekar najpre razgovara sa svakim od sportista, oni popunjavaju upitnik od 10 pitanja, koji je preporuka Svetske zdravstvene organizacije. On podrazumeva da se deca izjasne da li boluju od nekih bolesti, ili neko u njihovoj porodici, a lekar se onda dalje detaljno fokusira na ispitivanja u tom pravcu - kaže on i dodaje:

- Radi se merenje visine i težine, lekar razmatra držanje, pregleda zube, radi se EKG, zatim kompletan kardiološki pregled, test opterećenja i potrebni su laboratorijski nalazi. Neretko se dešava da lekari saopšte da neko dete ne može uopšte da se bavi sportom.

Naš sagovornik dodaje da je najveća odgovornost na lekarima, ali da, uprkos činjenici da neko uspešno prođe lekarski pregled, ne postoji garancija da je isključen smrtni ishod na terenu.
Pedijatar kardiolog dr Vladislav Vukomanović sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta smatra da smrt na terenu neuporedivo ređe nastupa kod dece nego kod odraslih.

Oni koji hoće da se bave sportom moraju da provere

- Opštu zdravstvenu sposobnost

- Antropometriju i EKG u mirovanju

- Kompletnu krvnu sliku

- U 50 odsto slučajeva radi se o deci sa prethodno neotkrivenim anomalijama i bolestima, a četvrtina od svih iznenadnih smrti nastaje tokom fizičkog napora - tvrdi Vukomanović.

On ističe da nije uvek moguće da se bolesti otkriju i smrt spreči.

- I pored najsistematskijeg skrininga, uvek će jedan broj sportista doživeti tragičnu sudbinu baveći se onim što najviše vole - rekao je Vukomanović.
Najčešći uzroci smrti su aritmije, odnosno skrivena oboljenja kardiovaskularnog sistema, gde je sport samo okidač, i inflamatorna oboljenja poput miokarditisa. Dakle, uzrok iznenadne smrti su urođene bolesti srca i krvnih sudova. A samo u jedan odsto slučajeva nije moguće otkriti problem.

- Treba našu decu pregledati, dakle, poslati ih na redovan pregled, koji je jednom u šest meseci. Ako primetimo da je naše dete bolesno, da se brže zamara, da je imalo težu infekciju, treba ga poslati na vanredni pregled - objašnjava Milena Antić, kardiolog Republičkog zavoda za medicinu sporta.

Lekari sve pokušali Dr Gordana Krtinić, portparol subotičke bolnice, kaže da je borba za Mijin život trajala više od dva i po sata.

- Devojčica je primljena 20. septembra u 20.06. Odmah po prijemu nastavljene su započete mere kardiopulmonalne reanimacije (CPR). I pored svih preduzetih dijagnostičko-terapijskih procedura od strane tima lekara subotičke bolnice, došlo je do smrtnog ishoda u 22.46 - kaže dr Gordana Krtinić.

Mija Milošević biće sahranjena u četvrtak na Senćanskom groblju u Subotici, pošto njeno telo bude vraćeno sa obdukcije u Novom Sadu. Sahrani će, pored porodice i rodbine, prisustvovati svi njeni drugari iz škole i iz odbojkaškog kluba.

Komentari (1)

Ja

13.09.2018 09:44

Dete mi je takodje treniralo odbojku, vrlo pausalni, brzinski pregledi su ti obavezni..onako, njih vise dodje u dogovorenom terminu, brzinski se sve obavi, treneri apsolutno nezainterosovani, mi smo naknadno za svoje dete radili jos neke preglede, prevashodno kardioloske koji se ovde pominju. Na ovu temu mozete vise porazgovarati sa Dr. Borkom Vukosavom spec. sport. medicine iz N. Sada, koji nam je i savetovao te dodatne preglede. Javasluk kao i u svemu kod nas..