Škola, Đaci
Profimedia.rs
Čokolada slatkiši fabrika

Shutterstock

Čokolada slatkiši fabrika, Foto: Shutterstock

Antić je objasnio da su se đačke ekskurzije pretvorile u “iživljavanje i alkoholisanje”, kao i deca niti šta uče niti šta upoznaju kad odu na njih.

- Zato bi trebalo organizovati radne ekskurzije, da đaci posećuju fabrike gde će naučiti o načinu proizvodnje i upoznavati gradove širom Srbije. Trebalo bi na tim putovanjima i da obilaze muzeje i pozorišta, a ne šoping centre – naveo je Antić.

Stao u zaštitu  prosvetara: Ministar  Šarčević

Tanjug

Ministar Šarčević, Foto: Tanjug

Ipak, minister Šarčević za “Alo!” kaže da ne treba biti tako rigorozan, ali da ovaj predlog ministar ne podržava.

- Ekskurzije su oblik nastave, što bi kolega trebalo da zna, a na kojima se upoznaju sadržaji i geograrfije i istorije, bilogije, kao i svega onoga što treba da bude cilj. S druge strane, svakako da podržavam da deca obilaze recimo poljoprivredna gazdinstva ili fabrije čokolade i uče o proizvodnji, ali to ne mora biti kroz ekskurziju. Eventualno može biti jedan od sadržaja same ekskurzije, ali ne da zauzima previše vremena, jer ekskurzija treba da bude jedno lepo druženje i neki vid razonode – smatra Šarčević.

U inostranstvo samo maturanti

Novi predlog Ministarstva prosvete , koji će se primenjivati od sledeće godine propisuje da umesto Beča, Atine i Rima, svi đaci osim maturanata srednjih škola, ubuduće na ekskurzijama obilaze destinacije u Srbiji. Novi pravilnik o ekskurzijama uvodi se iz bezbednosnih razloga, ali I kao podstrek da učenici bolje upoznaju kulturu svoje zemlje – poručio je ministar.

Sličnog je mišljenja i dečji psiholog Branka Tišma.

- Jedno ne isključuje drugo i nije lose da deca vide i procedure rada, ali u okviru nekih drugih aktivnosti. Ali bi bilo dobro za ove postojeće ekskurzije ostvariti neke kriterijume i uvesti sadržaje, što je odgovornost i škole i roditelja. Naravno, trebalo bi unapred upoznati decu sa sadržajima koje će imati na ekskurziji I šta će videte, ali I sa vaspitnim merama, u smislu kakvo se ponašanje očekuje od njih – objašnjava Tišma, te zaključuje da ekskurzije ne treba da budu ni samo provodi.