Olivera Ostojić
Printscreen
Olivera Ostojić

Printscreen

Olivera Ostojić, Foto: Printscreen

Na dečju kliniku KBC "Dragiša Mišović" u poslednje dve nedelje pristiže mnogo više pacijenata, što ambulantnih, što za bolničko lečenje.

- U prvom talasu imali smo između 130 i 150 obolele dece. Sada se i kod dece javlja upala pluća. U letnje vreme vladaju i rotavorusi koji napadaju digestivni trakt, tako da imamo kovid pozitivnu decu sa tim simptomima - otkriva za "150 minuta" rukovidilac te klinike Olivera Ostojić.

Kada voditi decu kod lekara

Preporučujemo i:

Vrlo je važno da tokom epidemije nikako ne lečite decu na svoju ruku.

- Naši pacijenti po protokolima i uputstvima prvo idu u dom zdravlja da im obave osnovne laboratorijske i rentgentske analize i ako je prisutna dugotrajnija temperatura ili upala pluća, upućuju decu kod nas na bolničko lečenje gde mi dodatno trijažiramo da li je dete zaista za bolnicu ili može da ide sa terapijom u kućnu izolaciju - dodaje dr Ostojić.

"Da imam malo dete, ne bih ga sada vodila u vrtić"

Prema njenim rečima, u prvom talasu su deca obolevala u porodici, a u drugom talasu neko 'donese' virus u kuću, a onda kreću da postaju pozitivni i roditelji i ostali ukućani.

Najmlađi uzrast - bebe imaju diskretne simptome ako ih uopšte imaju. Međutim starija deca su najbrojniji pacijenti.

- Ja da imam dete predškoslkog uzrasta, sigurno ga u ovoj situaciji ne bih vodila u vrtić, ali sad je to nemoguće dati kao savet jer je nekome neophodno - zaključuje doktorka.

Pročitajte još: