Deca, telefoni
Stockphoto
Deca, telefoni

Stockphoto

Deca, telefoni, Foto: Stockphoto

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, saopštila je da je Nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu za tri godine primio više od 14.000 poziva, onlajn upita i prijava i organizovao 385 predavanja za skoro četiri i po hiljade učenika i pet hiljada roditelja.

Povodom tri godine rada tog centra, navela je da je najveći broj prijava bio zbog "onlajn ugrožavanja dece u oblasti visokotehnološkog kriminala" i tiče se "napada predatora" i zloupotrebe ličnih podataka.

Zbog toga je apelovala na decu da ne prihvataju komunikaciju s nepoznatim osobama putem interneta i da ne dele svoje lične podatke i fotografije.

Zakon

Ilustrujući napore države da zaštiti decu od svih oblika nasilja, državna sekretarka u Ministarstvu rada Stana Božović navela je da je ovo ministarstvo izradilo nacionalnu strategiju za borbu protiv svih oblika nasilja nad decom, čije se usvajanje uskoro očekuje. Osim toga, napisan je i zakon o pravima deteta, za koji poslanici u republičkom parlamentutreba uskoro da glasaju.

- Naša deca su, na žalost, na prvom mestu u Evropi po procentu onih koji idu na sastanke sa osobama koje su upoznali na društvenim mrežama, a prednjače po korišćenju interneta i posebno društvenih mreža - rekla je Matić.

Navela je da čak 86 odsto dece u Srbiji svakodnevno koristi internet, a više od 30 odsto prijavljuje onlajn uznemiravanje.

- Zbog toga je neophodno da ih zaštitimo od potencijalnih opasnosti kojih je u digitalnom okruženju sve više, uključujući i vršnjačko nasilje, takozvane igre izazova i stvaranje zavisnosti od interneta - u Francuskoj, poređenja radi, tek pet odsto mališana uživo upoznaje osobe koje su upoznali u virtuelnom svetu, dok u Srbiji čak četvrtina dece to čini - rekla je Tatjana Matić.

Podaci takođe govore da naša zemlja ima najveći procenat dece koja koriste društvene mreže pre propisanog uzrasta od 13 godina - gotovo polovina dee uzrasta od 9 do 11 godina korisi društvene mreže svaki dan, a u uzrastu od 12 do 14 godina čak 86 odsto mališana svakodnevno koristi socijalne mreže.

Istakla je da su ključne prevencija i edukacija ne samo dece, već i roditelja, staratelja, nastavnika, te će Nacionalni kontakt-centar nastaviti da razvija edukativne aktivnosti, saradnju s drugim institucijama i nevladinim sektorom.

Nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu daje savete i informacije o onlajn zaštiti najmladjih i prijave ugrožavanja bezbednosti dece i mladih na internetu prima putem besplatnog poziva na telefon broj 19833, digitalne platforme "Pametno i bezbedno" i društvenih mreža, kao i tokom prezentacija koje organizuje u školama u Srbiji.