davljenje
Profimedia
davljenje

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Cilj "igre" je da jedno dete guši drugo sve dok ga ne onesvesti.

Internet je prepun stravičnih snimaka na kojima klinci umalo umiru posle davljenja, a Htina pomoć je zbog ove smrtonosne zabave već nekoliko puta intervenisala u našim školama.

Bizarna igra stigla je u Srbiju iz SAD preko Francuske, a njena poenta je da onaj koga dave izdrži toliko dugo da izgubi svest. Ako ne izdrži, "izgubio je" i ispada iz igre. Ceo ritual se snima i postavlja na Jutjub i društvene mreže, a dešavalo se da se ceo ritual završi i tragično.

Doktorka Nevenka Dimitrijević ističe da je nova igrica već neko vreme popularna među osnovcima u Srbiji.

 - Radim sa decom tog uzrasta, pa od njih naučim i saznam kakvim se opasnim stvarima bave. Tako sam saznala i za "igru davljenja", koja se obično igra za vreme odmora ili posle škole. Poenta nove igre je da dečaci i devojčice dave jedni druge i da što duže izdrže iz vazduha. Kada dođe do padanja u nesvest, igra je završena i prelazi se na druge učesnike. Da stvar bude gora, oni sve to snimaju telefonima i kače na društvene mreže. Prema rečima mojih kolega u nekim školama, Hitna pomoć je već nekoliko puta morala da interveniše zbog ove ludosti - objašnjava dr Dimitrijević.

Dečiji psiholog Branka Tišma smatra da je nova "igra davljenja" još jedan dokaz da naša deca ne znaju da razdvoje stvaran život od virtuelnog.

 - Razvoj interneta, društvenih mreža, bogata filmska industrija sa Zapada, rijaliiti programi, sve to pogubno utične na razvoj i ponašanje dece. Najugroženija su deca do 15 godina, jer su podložni manipulaciji, dokazivanju u društvu, praćenju trendova i poistovećivanju sa virtuelnim junacima, ne misleći o posledicama - rekla je Tišma.

Stradalo na stotine mladih

Evropski istraživački instituti sproveli su istraživanje, koje je pokazalo da 419 analiziranih video snimaka u kojima deca igraju "igru davljenja" imaju više od 22 miliona pregleda!

- Podaci govore da je ne desetine tinejdžera širom Britanije, Australije, Kanade i Amerike izgubilo život igrajući ovu bolesnu igru. Samo u Francuskoj je u poslednje tri godine umrlo više od 60 dece od posledica "igre gušenja". Čak 82 odsto dece u osnovnim školama čulo je za ovu igru i to uglavnom od drugova koji tu igru smatraju zabavnom - navodi se u istraživanju.

 

Komentari (4)

Btk

15.09.2016 00:21

Kao i inace lupetanje

Srbbg

15.09.2016 02:25

@Btk - Ne reagovati! Pustiti da prirodna selekcija obavi svoj posao.

MrX

15.09.2016 03:18

@Btk - Naravno.... i pre trideset godina je toga bilo po školama, ali se sad pojaviše neki novi neuki novinari!

MAČIĆ@mrx

15.09.2016 09:09

O čemu Vi pričare. Ja imam 66 i nikada nisam čula akamoli videla tako neku glupost. NE GLUPOST, NEGO IDIOTIZAM. VAKO DETE UČESNIK TOG PERFOTMANSA /BILO DA JE DAVLJEN ILI DAVITELJ/ VIŠE JE NEGO ZRELO ZA USTANOVU ZATVORENOG TIPA RADI OCENE PSIHIČKE STABILNOSTI I MOĆI RASUĐIVANJA. TO SU NENORMALNA DECA, usuđujem se d kaže i veoma GLUPA kada pristaju da rade tako opasne stvai. i da zaključim JA NISAM ZA OVAJ SVET!!!