Krizni štab
Alo!/Vladimir Marković
Krizni štab

Alo!/Vladimir Marković

Krizni štab, Foto: Alo!/Vladimir Marković
Branislav Tiodorović

Printscreen/ RTS

Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/ RTS

- Ono što znamo je da oko 80 odsto onih koji se razbole prolaze ili bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, problem nam je onih 20 odsto, a to su stariji, onkološki pacijenti, dijabetičati, dakle svi oni koji imaju slab imunitet, odnosno neku hroničnu bolest - izjavio je dr Tiodorović.

- Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, ovde ne važi. On je i u ovim mesecima i te kako aktivan i sposoban da se prenosi - rekao je dr Кon.

Dr Predrag Kon

Tanjug, Slobodan Miljević

Dr Predrag Kon, Foto: Tanjug, Slobodan Miljević

Šta se na kraju ispostavilo da ne znamo?

Za kraj juna ovo nismo očekivali

Ranije prognoze naših stručnjaka kretale su se od toga da ćemo krajem aprila imati pik oko Vaskrsa, a da ćemo nakon toga beležiti sve manji broj zaraženih, da će se to osetiti u maju, dok je za jun predviđeno da će negde od sredine biti samo sporadičnih slučajeva.

- Definitivno je došlo do opuštanja i tu nema dileme i to se oslikava kroz statistiku. Zaboravili smo se u tom smislu da ne držimo distancu, zaboravlja se često pranje ruku. Utakmice su veliki rizik jer se ne drži distanca, dok se sa slavljima nastavlja, žurke se organizuju, došlo je do sveopšteg opuštanja. Zabrane jesu ukinute, ali mere zaštite ostale su na snazi - objasnio je dr Tiodorović razloge zašto i korona ponov hara Srbijom u trenutku kada je trebalo da imamo 0 zaraženih.

Letnje temeprature nisu "otopile" virus

Kada se govorilo o virusu, akcenat je stavljen između ostalog na to da njemu ne odgovara toplo vreme. To jeste tačno, ali virus ne lebdi oko nas već opstaje u organizmu. On će se širiti i prenositi sve dok mu mi to budemo dozvoljavali, što znači, virus opstaje samo u ljudskom organizmu.

Preporučujemo i:

Stručnjaci su se nadali da ćemo još u maju uspeti da se izborimo sa koronavirusom, zbog ultravioletnih zraka kada UV indeks bude preko 3. Što se temepratura tiče virusu odgovaraju niske temperature, od 3 do 6, 7 stepeni, a ne odgovara mu ona ispord nule, kao i viša od 23 stepena.

Međutim, sada je leto, toplo je, a mi iz dana u dan beležimo sve više zaraženih.

Drugi pik prvog talasa

Dok se uveliko priča da je navodno negde krenuo drugi talas, mi još uvek nismo završili sa prvim. Da li ćemo i kada to ne znamo, s obzirom da se kovid bolnice otvaraju ponovo. Među novozaraženima uglavnom su mladi ljudi, što opet na neki način ukazuje da su oni u najvećoj cirkulaciji.

Darija Kisić Tepavčević

Tanjug / Andreja Vukelić

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug / Andreja Vukelić

- Proslave nakon Bajrama su doprinele inicijalnom porastu obolelih. Tamo je za vreme praznika bila povećana koncentracija građana koji su došli da proslave praznike sa porodicama, izjavila je Kisić i dodala da sada postoji velika verovatnoća, za razliku od zime, da smo zaraženi a da to ne znamo.

- Mi ne možemo da znamo kako će virus da odreaguje u svakom organizmu. Zato svi treba da se pazimo maksimalno i da ne igramo po principu - neće mene. Ovaj virus se pokazao dosta nepredvidivo, dodala je Kisić Tepavčević.

Pročitajte još: