Danica Grujičić
Tanjug/Tanja Valič
Danica Grujičić

Tanjug/Tanja Valič

Danica Grujičić, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Danas sam imala veliko zadovoljstvo da simbolično zasadim drvo u Pionirskom parku povodom dana ''zelenila Beograda''.

Ovom prilikom čestitam im svečanost, i hvala svim ljudima koji rade na održavanju parkova i zelenih površina, koje nam daju bar malo mogućnost da budemo u dodiru sa prirodom.

Nažalost nemamo dobar odnos prema životnoj sredini, i ono što je još gore ne posvećujemo dovoljno vremena i pažnje da naučimo decu koliko je važna sredina u kojoj žive. Brz život, nemar, sebičnost je dovela do toga da smo zadaili naše reke, da smo posekli naše šume, da smo zagadili hranu, i nadamo se de ća nas posledice mimoići. A onda treba da postavimo pitanje, čak i nas da mimoiđu posledice šta će dočekati naše potomke? Zar je moguće da dnevno trošimo sate da ulepšamo sebe a da nam je teško da đubre bacimo tamo gde treba, da ne bacamo đubre u reku, da stavljamo reke u cevi, da ne sečemo šume i uništavamo parkove da bi napravili još koji soliter?!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Danas sam imala veliko zadovoljstvo da simolično zasadim drvo u Pionirskom parku povodom dana ''zelenila Beograda''. Ovom prilikom čestitam im svečanost, i hvala svim ljudima koji rade na održavanju parkova i zelenih površina, koje nam daju bar malo mogućnost da budemo u dodiru sa prirodom. Nažalost nemamo dobar odnos prema životnoj sredini, i ono što je još gore ne posvećujemo dovoljno vremena i pažnje da naučimo decu koliko je važna sredina u kojoj žive. Brz život, nemar, sebičnost je dovela do toga da smo zadaili naše reke, da smo posekli naše šume, da smo zagadili hranu, i nadamo se de ća nas posledice mimoići. A onda treba da postavimo pitanje, čak i nas da mimoiđu posledice šta će dočekati naše potomke? Zar je moguće da dnevno trošimo sate da ulepšamo sebe a da nam je teško da đubre bacimo tamo gde treba, da ne bacamo đubre u reku, da stavljamo reke u cevi, da ne sečemo šume i uništavamo parkove da bi napravili još koji soliter?! Kao lekar znam koja je posledica takvog ponašanja, ali toga nismo svesni dok se oholo ponašamo prema prirodi. Kada dođe bolest tada ne biramo način kako da se izlečimo, dok smo zdravi imamo 1000 načina kako naše zdravlje zanemarujemo svakodnevno. Država mora imati jasnu i oštru strategiju kako da očuva životnu sredinu, one delove koji su zagađeni da dekontaminira a svakog (bio to pojedinac ili fabrika) koji zagađuje sredinu drakonski da kazni. Poruka mladima, učite, edukujte se, širite informacije, borite se da živote u zdravoj sredini to je preduslov svih daljih uslova i vaših ciljeva. I ako smo mi neodgovorni, vi budite, jer vama ova zemlja ostaje. Zdrava sredina znači zdrav čovek!

A post shared by Danica Grujicic (@drdanicagrujicic) on Oct 22, 2020 at 11:58am PDT

Kao lekar znam koja je posledica takvog ponašanja, ali toga nismo svesni dok se oholo ponašamo prema prirodi. Kada dođe bolest tada ne biramo način kako da se izlečimo, dok smo zdravi imamo 1000 načina kako naše zdravlje zanemarujemo svakodnevno. Država mora imati jasnu i oštru strategiju kako da očuva životnu sredinu, one delove koji su zagađeni da dekontaminira a svakog (bio to pojedinac ili fabrika) koji zagađuje sredinu drakonski da kazni.

Poruka mladima, učite, edukujte se, širite informacije, borite se da živote u zdravoj sredini to je preduslov svih daljih uslova i vaših ciljeva. I ako smo mi neodgovorni, vi budite, jer vama ova zemlja ostaje. Zdrava sredina znači zdrav čovek!

Pročitajte još:

Komentari (1)

Snežana

22.10.2020 22:35

Baš tako