Sveti Vrači Kozma i Damjan
Printscreen
Sveti Vrači Kozma i Damjan

Printscreen

Sveti Vrači Kozma i Damjan, Foto: Printscreen

Sveti Kozma i Damjan bili su braća, rodom iz Rima koji su čitav život posvetili pomaganju i lečenju drugih. Još za života su važili za velike čudotvorce, a bili su lekari koji za svoj rad nisu tražili nikakvu nagradu jer su živeli u skladu sa rečima Isusa Hrista "badava primiste, badava dajite".

Posle smrti sahranjeni su onako kako su i živeli - zajedno, u mestu Feremanu. Legenda kaže da su svoja čuda nastavili da čine i posle smrti i da su se mnogi vernici izlečili nakon poklonjenja njihovim moštima. Zato je i do danas ostalo verovanje da se ovi sveci prizivaju u pomoć kod svake bolesti i nevolje.

Osim što je reč o krsnoj slavi mnogih domova u Srbiji, Sveti Vrači su zaštitnici mnogih bolnica i lekarskih udruženja u Srbiji, kao i esnafa.

"Sveti besrebrenici i čudotvorci, Kozmo i Damjane, iscelite nemoći naše, besplatno ste dobili dar isceljenja, besplatno nam ga i darujte."

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, vlada verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje.

Molitva glasi ovako:

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik dobro raditi teške fizičke poslove ali i da se bez preke potrebe ne izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

"Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je "Kozma ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi, Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta - 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.

PROČITAJTE JOŠ: